Heb je een O of een 0 in je paspoortnummer? Zo zit het

06 mei 2024
2 Min. leestijd

Als je op vakantie gaat moet er soms een hoop geregeld worden. Zo moet je voor sommige landen een visum of een specifiek formulier aanvragen voordat je er naar toe kunt reizen. Hiervoor is het nummer van je paspoort van belang. Dat geldt ook voor het online inchecken van een vlucht. Het is hier van belang dat je het nummer correct invult. Maar wat als je niet begrijpt of er een 0 (nul) of een O (de letter o) in de serie tekens op jouw document staat? Dit is waar je vanuit moet gaan.

Staat er een 0 of een O in mijn paspoortnummer?

Het is heel simpel: in het paspoortnummer komt geen O (de letter) voor. Het kan dus niet missen dat de cirkel die in de reeks aan cijfers en letters van het paspoortnummer staat een 0 (nul) is. Makkelijk om te onthouden, maar ook van groot belang om een land binnen te komen, of een claim te voorkomen.

Waar staat mijn paspoortnummer?

Het paspoortnummer staat onder het kopje ‘documentnummer’ op je paspoort, ook op je ID-kaart.

Kan ik in een land geweigerd worden voor een typfout bij het invullen van mijn paspoortnummer?

Een land mag de toegang weigeren op het moment dat je jouw gegevens incorrect hebt ingevuld. Het komt af en toe voor dat door de verwarring van de 0 met de O een vakantie in duigen valt. Gelukkig is dit wel zeldzaam, omdat het vaak wel aan te tonen is dat het om een schrijffout gaat. Zeker omdat de letter O niet in Nederlandse paspoortnummers bestaat.

Kan ik door het onjuist invullen van mijn paspoortnummer geweigerd worden op een vlucht?

Er bestaat ook een kans dat je niet mee mag in het vliegtuig als het paspoortnummer niet overeenkomt met het nummer op het visum en/of ander formulier dat is vereist in een land. Ook hier geldt dat het meestal niet uitloopt tot een weigering, maar het kan extra kosten met zich meebrengen.

Moet je binnenkort je paspoort verlengen? Let er op dat je dit niet te laat voor de vakantie doet. Er worden momenteel veel paspoorten aangevraagd, waardoor de kans bestaat dat de wachttijden langer duren dan normaal.

Bronnen: ANVR, Rijksoverheid, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • djfox741
    djfox741

    Misschien ook handig om mededelen dat een "Geheel ronde" de letter is en een ovale het cijver, lijkt mij althans, toch?

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!