Heerst er een gezellige sfeer in jouw vakantieland? Dit zijn de 10 meeste en minst gelukkige landen

28 maart 2024
2 Min. leestijd

Wil je naar een land waar de mensen het best in hun vel zitten? Neem dan een bezoek aan Finland. Volgens het World Happiness Report 2024 blijkt dat Finnen het gelukkigst zijn. Dit zijn de 10 meest en minst gelukkige landen.

Wat houdt het onderzoek in?

De onderzoekers van het rapport meten het geluk van inwoners in een land over een periode van 3 jaar. Ze doen dit in samenwerking met andere onderzoekbureaus. Om tot de resultaten te komen, hebben ze het inkomen per hoofd van de bevolking, sociale steun, levensverwachting, mate van vrijheid, vrijgevigheid en corruptie naast elkaar gelegd. En voor het 7e jaar op een rij staat Finland op nummer 1.

Hoe komt Finland op plek 1?

Volgens de onderzoekers hebben Finnen van iedereen de beste band met de natuur. Hun carrière en privéleven zijn in balans, ze hebben weinig wantrouwen naar de overheid en er is weinig corruptie. Bovendien is de zorg in het land gratis en er is een goed onderwijssysteem. Genoeg redenen om gelukkiger te zijn, dan in landen waar bovenstaande zaken minder vanzelfsprekend zijn.

Wel land staat onderaan?

Onderaan de lijst op plek 143 staat Afghanistan. Hier ervaren de inwoners helaas niet het geluk dat de Finnen wel kennen. Het is hier namelijk behoorlijk achteruit gegaan sinds de humanitaire ramp die is ontstaan, nadat de Taliban het land hebben veroverd. Ook Oekraïne staat laag (plek 105), sinds de oorlog met Rusland is het levensgeluk hier flink gedaald.

Wat is de top 10 van de meest gelukkige landen?

1. Finland

2. Denemarken

3. IJsland

4. Zweden

5. Israël

6. Nederland

7. Noorwegen

8. Luxemburg

9. Zwitserland

10. Australië

Het lijkt misschien vreemd dat Israël zo hoog staat, in verband met de spanningen in het land. Maar de reden hiervoor is het feit dat het onderzoek over een tijdsbestek van 3 jaar is gedaan.

Wat is de top 10 minst gelukkige landen?

1. Zambia (plek 134)

2. Eswatini, voorheen Swaziland (plek 135)

3. Malawi (plek 136)

4. Botswana (plek 137)

5. Zimbabwe (plek 138)

6. Congo (Kinshasa) (plek 139)

7. Sierra Leone (plek 140)

8. Lesotho (plek 141)

9. Libanon (plek 142)

10. Afghanistan (plek 143)

Heeft het geluksniveau invloed op mijn reis?

Het geluk wordt dus gemeten op basis van hoe de zaken gesteld zijn in een land. Meestal heeft het vooral invloed op de inwoners zelf. Maar ook als je op vakantie bent, kun je natuurlijk van deze voordelen genieten. Van gelukkige mensen om je heen, word je zelf misschien ook wat blijer.

Bronnen: World Happiness Report, AD, NU.nl, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!