Het kan iedereen gebeuren: een identiteitsbewijs raakt kwijt of wordt gestolen. Maar meestal gebeurt dit niet meerdere keren in een korte tijd. Het is niet alleen vervelend als je bijna op vakantie gaat, maar ook omdat je mogelijk als fraudeur wordt aangezien.
Kan het kwaad als ik mijn paspoort kwijtraak?
Het kwijtraken van een paspoort of ander identiteitsbewijs is nooit leuk. Het duurt namelijk even voordat je weer een nieuwe hebt en bovendien kost het veel geld. Maar ga je op vakantie, dan kun je in veel gevallen niet zonder. Dan is soms nog de enige optie om een noodpaspoort aan te vragen. Dat is ook aardig aan de prijs.
Wat als ik mijn identiteitsbewijs in een korte tijd vaker kwijt ben?
Zodra je 3 of meer keer je paspoort kwijt bent binnen 5 jaar, zal het signalement worden doorgegeven aan het Register paspoortsignaleringen (RPS). Zij registreren de gegevens van mensen die geen recht hebben op een paspoort. Hiervoor moet de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens een verzoek indienden bij de RPS. Dit wordt getoetst en op basis van de uitslag word je opgenomen in het register.
Wat kun je doen als je toch 3 keer je paspoort kwijtraakt?
Je hebt voordat je wordt opgenomen in het RPS het recht om bezwaar te maken op het signalement. Je kunt immers toevalligerwijs je identiteitsbewijs vaker kwijtraken. Als blijkt na toetsing dat het terecht is, en er wordt bepaald dat je in het register wordt opgenomen, dan kun je geen bezwaar meer maken.
Wat is een signalement?
Een signalement houdt in dit geval in dat je 3 (of meer) keer in een korte tijd je reisdocument bent kwijtgeraakt. Maar bijvoorbeeld ook als je opzettelijk je bewijs beschadigd, of als je betrokken bent bij een strafbaar feit en het land niet uit mag.
In een aantal landen in Europa kun je ook zonder paspoort op reis. Let wel, het gaat hier om de landen die zijn aangesloten bij de Schengenzone. Deze landen kun je betreden al je in het bezit bent van een identiteitsbewijs. Controleer altijd of een land wel of niet is aangesloten. Het Verenigd Koninkrijk vereist bijvoorbeeld wel een paspoort.
Bronnen: Rijksoverheid, Rijksdienst voor Identiteitsgegevens. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.