Soms kom je er nou eenmaal niet aan toe om te eten voor vertrek. In Nederland is het toegestaan om dan even een ontbijtje naar binnen te werken achter het stuur, mits je de controle over het stuur houdt natuurlijk. Het is echter niet in alle landen toegestaan om te eten tijdens het rijden. In welke vakantielanden is het verboden?
Eten tijdens het rijden
Kom je ’s ochtends moeilijk uit bed en wil je niet te laat op een afspraak komen? Dan kies je er misschien voor om het ontbijt naar de auto te verplaatsen. In een eerder artikel geven we suggesties voor voedsel dat je makkelijk onderweg kunt eten, zonder de controle over het stuur te verliezen.
Als je wat langer moet rijden, bijvoorbeeld omdat je op vakantie naar het buitenland gaat, is de kans nog groter dat je onderweg iets wilt eten. Je kunt natuurlijk even stoppen om te pauzeren, wat sowieso raadzaam is na 2 uur rijden. Als je nog een lange rit voor de boeg hebt, kan het ook verleidelijk zijn om bijvoorbeeld een suikerwafel of appel te eten tijdens het rijden. Maar iets eten, hoe klein ook, is alleen niet in alle landen toegestaan.
Hier is eten achter het stuur verboden
Bij onze zuiderburen kun je, afhankelijk van hoe agenten de regels interpreteren, een boete krijgen voor eten achter het stuur. In de Belgische wegcode staat namelijk dat ‘elke bestuurder in staat moet zijn om alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig goed in de hand moet hebben’. Zolang je de controle over het stuur behoudt, is de kans op een boete relatief klein. Toch neem je wel een risico door in België achter het stuur te eten.
In Frankrijk geldt dezelfde regel als in België; de wet verbiedt niet specifiek het eten achter het stuur, maar als je daardoor niet direct kunt ingrijpen, kun je er wel een boete voor krijgen. Ook in Spanje is afleiding tijdens het rijden verboden. Een agent kan eten tijdens het rijden als afleiding beoordelen.
In deze landen mag het wel
In onder meer Duitsland, Groot-Brittannië en Italië is het toegestaan om te eten tijdens het rijden. Het kan echter, net als in Nederland, wel een boete opleveren als het tot gevaarlijk rijgedrag leidt. De regels kunnen per land verschillen. Verdiep je daarom voor vertrek altijd in de lokale regels van jouw vakantieland. Ook de landen waar je doorheen rijdt op weg naar je bestemming.
Bronnen: ANWB, Brabants Dagblad, Autofans.be, Fidus. Foto: Shutterstock
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.