Meest gestolen items op hotelkamer: wat mag je wel en niet meenemen?

26 mei 2024
2 Min. leestijd

Veel hotelgasten nemen bepaalde items uit hun hotelkamer mee naar huis. Als het om een flesje shampoo of een stukje zeep gaat, is dat onschuldig. Sommige hotelgasten maken het echter wel heel bont en nemen zowat de halve hotelkamer mee naar huis. Welke voorwerpen worden het vaakst uit hotelkamers gestolen?

Dit mag mee naar huis

Hotels staan gasten toe om niet herbruikbare producten mee naar huis te nemen. Ze houden er rekening mee dat hotelgasten de flesjes shampoo en zeep gebruiken of meenemen. Dit geldt uiteraard alleen voor de kleine flesjes die voor eenmalig gebruik zijn bedoeld. Sommige hotels gebruiken grote, hervulbare flessen die aan de muur naast de douche hangen. Die mag je vanzelfsprekend niet mee naar huis nemen.

Andere voorbeelden van producten die wél mee naar huis mogen, zijn wattenstaafjes, tandenstokers, schoenpoets en reinigingsdoekjes. De hoteleigenaar zal ook niet treuren als je een notitieblokje of pen meeneemt. Hotels zien dat eerder als goedkope promotie.

Dit nemen mensen ook mee van hun hotelkamer

Je mag dus best het een en ander van je hotelkamer mee naar huis nemen, maar er zijn grenzen. Handdoeken, badjassen en kleerhangers zijn de meest gestolen objecten waarvan het niet de bedoeling is dat je ze meeneemt. Natuurlijk hoor je dat gewoon op de hotelkamer te laten, maar het is ten minste nog enigszins voorstelbaar dat mensen het meenemen. Sommige gasten maken het echter nóg gekker. Zo zijn er uitzonderlijke gevallen waarin hotelgasten de televisie, het matras of een kunstwerk meenemen. Vermoedelijk gebeurt dit vooral in de nacht, omdat het dan makkelijker is om zo’n groot object onopgemerkt mee te nemen. MAX Vandaag noemt in een eerder artikel nog vreemdere eigendommen die uit hotels zijn gestolen: van een wc-bril tot een piano.

Zijn er consequenties?

Hotels hebben alle gegevens van hun gasten, waardoor het makkelijk is om de daders te achterhalen. Toch kiezen ze er vaak voor om geen aangifte te doen. Ze vervangen liever de handdoeken en badjassen dan dat ze aangifte doen. Soms sturen ze wel een rekening op of verzoeken ze je vriendelijk om het voorwerp terug te brengen. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat bij diefstal van een duurder object, zoals de televisie of een matras, de kans op aangifte groter is dan bij diefstal van een handdoek.

Bronnen: MAX Vandaag, VAB magazine, Metrotime. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!