Onontdekte plekken voor een vakantie in eigen land: Hoorn

15 juni 2020
3 Min. leestijd

Nu we door de coronacrisis in vakantietijd meer aangewezen zijn op een vakantie in eigen land, willen we plaatsen, dorpen, plekken en gebieden onder de aandacht brengen die misschien niet direct voor de hand liggen. Dit doen we niet alleen. We werken samen met verslaggever Koen van MAX vakantieman. Die bezoekt in de zomer van 2020 onontdekte parels in Nederland. Wij reizen met hem mee, geven tips en belichten weer andere plaatsen en plekken waar Koen niet naar toe kan. Deze keer: Hoorn.

In de bocht van het IJsselmeer

In Koen op de Kaart strijkt verslaggever Koen dit keer neer in het Noord-Hollandse Hoorn. Een historische stad die in de bocht van het IJsselmeer ligt. Dankzij de gunstige ligging ontwikkelt de stad zich snel tot een belangrijke stad voor de regio. Na het winnen van de zeeslag om de Spaanse vloot, breekt er een periode van enorme welvaart aan. Want de ideale ligging zorgt ervoor dat er vanuit Hoorn nieuwe handelsroutes worden ontdekt naar bijvoorbeeld Azië. Voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie (de VOC) reden genoeg om Hoorn als 1 van hun 6 vestigingssteden te noemen. Maar eind 18e eeuw maakt de welvaart plaats voor armoede. De Franse revolutie trekt over ons land en gaat ook Hoorn binnen. Hoorn blijkt veerkrachtig en komt na het vertrek van de Franse terug. Dit keer net met handel over zee, maar over land.

Hoorn is rijk aan historie

Hoorn is nog altijd een stad vol historie en uniek gelegen aan het IJsselmeer. Kijk vooral eens naar boven, want de gevels herinneren nog altijd aan de VOC-tijd en ook de haven geeft het handelsrijke verleden prijs. In de stad zijn er maar liefst 3 musea waaronder het Westfries Museum waar het verleden van de stad te zien is. Aan het Oostereiland ligt een replica van het 17e-eeuwse VOC-schip De Halve Maen afgemeerd. U kunt er een kijkje op nemen. Of neem een watertaxi langs de pakhuizen en het historische schip. Wie in juni, juli of augustus een bezoek aan de stad brengt, moet beslist op een dag gaan dat de Hoornse kaasmarkt op het plein Rode Steen wordt gehouden. Het is de oudste kaasmarkt van Nederland.

Recreatiegebied De Hulk

Wie graag de natuur in wil kan zijn of haar hart ophalen in het nabij gelegen natuurgebied De Hulk. Het gebied ligt in het Hoornse Hop wat een deel is van het Markermeer vlakbij de inham waar ook Hoorn ligt, op het kruispunt van de trekvaarten naar Alkmaar en Amsterdam. Het tussen 1983 en 1989 aangelegde natuurgebied is waterrijk en parkachtig. Bomen, struiken en grasland wisselen elkaar af en staat vol uiteenlopende planten. In het gebied grazen runderen en schapen en er zijn recreatievelden aanwezig. U kunt er wandelen, fietsen, varen en vissen. En er is een kano-overstapplaats om van het Markermeer naar de binnenvaarwateren over te stappen.

Koen op de Kaart

De avonturen van Koen op de Kaart zijn vanaf 12 juni 2020 te volgen op de Facebookpagina van MAX vakantieman.

Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!