Op vakantie in 2023: Meeste reizen binnen Europa, vliegtuig blijft populair

15 april 2023
2 Min. leestijd

Ondanks de hoge inflatie gaan Nederlanders niet minder op vakantie, blijkt uit de resultaten van de Vakantie Sentiment Monitor van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC). Zo’n 40 procent heeft al geboekt. Wel zijn de accommodaties die geboekt worden goedkoper en er wordt minder geld besteedt aan extra’s. Reizen binnen Europa zijn het populairst. 

De auto, het vliegtuig, of toch de trein?

De populaire bestemmingen bevinden zich binnen Europa. Waar veel Nederlanders de auto pakken, wordt er ook veel gevlogen. 48 procent van de reizen die nu zijn geboekt zijn vliegbestemmingen. Daarnaast reist 37 procent met de auto en gaan slechts 6 procent van de reizigers met de trein.

Populaire accommodaties

De populairste accommodaties voor vakantiegangers zijn een hotel of pension. Op plek 3 staat een appartement. Naast deze standaard verblijven, wordt er steeds vaker gehuurd via een particulier, of verblijven mensen in het huis van een familielid of kennis. Onder Nederlanders scoren bungalowparken of campings relatief hoog. Een kwart van de Nederlanders is van plan in eigen land op vakantie te gaan.

Inflatie speelt een rol

Door de hoge inflatie, besparen reizigers op hun vakantie. Met name gezinnen letten extra op de uitgaven. Zo wordt er gekozen voor een goedkopere accommodatie, gaan mensen minder uit eten, of gaan consumenten minder vaak per jaar op vakantie.

Vakantiegangers naar Nederland

Naast de Hollandse vakantiegangers, gaan er ook veel buitenlanders op vakantie naar Nederland. Zo ziet de NBTC dat ons land een populaire bestemming blijft voor vakantiegangers uit Duitsland en België. Dat is volgens Jos Vranken, algemeen directeur van het NBTC, goed nieuws voor de Nederlandse toerismesector. De Vakantie Sentiment Monitor is uitgevoerd in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Boeken in januari

In de eerste maand van dit jaar blijkt al dat velen alvast hun vakantie boeken. Zo is Spanje een favoriet voor de zomervakantie, gevolgd door Griekenland en Turkije.

Bronnen: NBTC, ANP. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!