Opnieuw nieuwe dienstregeling bij NS: wat betekent het voor jou?

24 oktober 2022
3 Min. leestijd

De NS gaat vanaf maandag 7 november 2022 noodgedwongen minder treinen laten rijden. De treinvervoerder kampt met een personeelstekort en wil voorkomen dat er nog meer treinreizen uitvallen. Wat gaat er voor jou veranderen?

Waarom komt er opnieuw een nieuwe dienstregeling?

Per 5 september 2022 is er al een nieuwe dienstregeling van kracht. Het aantal intercity’s per uur op drukke trajecten is van 6 naar 4 gegaan. Bovendien gaat de avondregeling per 20.00 uur in, in plaats van 22.00 uur. Met ingang van zondag 11 december 2022 komt er weer een nieuwe dienstregeling. Maar tot die tijd is er een overbruggingsperiode, met ingang van 7 november, om het NS-personeel zo veel mogelijk te ontlasten. De NS kan namelijk maximaal 6 treinwagons door 1 conducteur laten controleren. “Het hangt van het aantal reizigers af. Tijdens corona waren dat er heel weinig en toen kon een conducteur veilig meer wagons overzien. Daar is nu geen sprake meer van”, legt commercieel directeur Tjalling Smit uit aan NU.nl.

Wat verandert er voor jou?

De nieuwe dienstregeling bevat 3 belangrijke wijzigingen. Er rijden minder treinen in de spits. Op sommige trajecten gaan er ook minder treinen in de daluren. En op vrijdagen zijn er minder treinen, zowel in de spits als in de daluren. Op de drukke trajecten Eindhoven-Amsterdam en Schiphol-Rotterdam-Arnhem rijden ter compensatie juist langere treinen.

Wat betreft de intercity’s wordt het rustiger rondom Alkmaar. In de spitsuren rijden er minder treinen van en naar Schagen en Haarlem. Verder zijn er doordeweeks in de daluren minder intercity’s tussen Den Haag en Amsterdam en tussen Rotterdam en Utrecht. Op vrijdagen zijn de hele dag door minder treinen op die 2 trajecten.

Daarnaast zijn er meerdere aanpassingen in de sprintertrajecten. Op de vrijdagen 28 oktober, 4 november en 18 november zijn er tijdelijke wijzingen in de dienstregeling. Via dit overzicht van de NS kun je nagaan wat de gevolgen voor je treinreis zijn. Als je op pad gaat, kan het sowieso nooit kwaad om vooraf de reisplanner van de NS te checken.

Hoe gaat het verder?

De NS kampt al veel langer met personeelstekorten en treinpersoneel heeft in augustus en september 2022 zelfs gestaakt. Die stakingen hebben effect gehad, want er is een cao-akkoord tussen de NS en het personeel gekomen. Betekent dit dat de dienstregeling op termijn weer uitgebreid kan worden? Dat laat commercieel directeur Smit in het midden. Maar volgens hem zijn de nodige vacatures alvast ingevuld, al moeten de nieuwe conducteurs en machinisten wel eerst een opleiding volgen. “We hebben net een nieuwe cao afgesproken en denken dat we daarmee een heel aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden hebben.”

Bronnen: NS, NU.nl. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!