Reizen met een ID-kaart, naar welke landen kan het wel en niet?

21 oktober 2022
2 Min. leestijd

Ga je binnenkort op vakantie? Je hebt niet altijd een paspoort nodig als je op reis gaat. Bij de meeste Europese landen is dit identiteitsbewijs niet vereist. Vaak is alleen een ID-kaart al voldoende. Toch zijn er (ei)landen in Europa waarbij je wel een paspoort nodig hebt voordat je het land mag betreden.

In de Europese Unie is het zo geregeld dat je bijna overal naartoe kan met je ID-kaart. Ook landen die niet aangesloten zijn bij de Unie accepteren vaak dit reisdocument. De kaart is bijvoorbeeld voordelig voor mensen die niet (ver) reizen. Het aanschaffen van een ID-kaart kost minder dan een paspoort. Ook is de kaart een stuk gemakkelijker mee te nemen qua formaat dan een paspoort.

Verenigd Koninkrijk

Voorheen kon je het Verenigd Koninkrijk bezoeken met je ID-kaart. Maar sinds dit land niet meer tot de Europese Unie behoort, dien je nu ook hier je paspoort bij je te hebben. Wel geldt er een uitzondering voor onder andere grensarbeiders of wanneer je voor 2021 in het Verenigd Koninkrijk hebt gewoond. Dan mag je je ID-kaart gebruiken tot 31 december 2025.

Caribische eilanden

Reis je naar de Caribische delen van Nederland? Dan zul je toch een paspoort bij je moeten hebben. In de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten, maar ook op de 3 eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba dien je een paspoort in bezit te hebben. In tegenstelling tot de Canarische Eilanden (Spanje), Madeira en de Azoren (Portugal). Hier mag je wel heenreizen met een ID-kaart.

Landen buiten de Europese Unie, naar Turkije met ID-kaart

Niet alleen landen binnen de Europese Unie kun je bezoeken met een ID-kaart. Ook de landen Georgië, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Monaco, San Marino en Zwitserland bieden toegang met een identiteitskaart.

Daarnaast biedt Turkije Nederlanders toegang met alleen een ID-kaart. Op zich geen bijzondere regel, maar Turkije vereist van sommige Europese landen juist wel een paspoort. Nederland is dus een uitzondering. Het is overigens wel nodig om een visum aan te vragen voordat je naar Turkije reist.

Rijbewijs als ID-bewijs

Belangrijk: binnen Nederland is het in veel gevallen toegestaan om je te identificeren met je rijbewijs. Echter geldt dit niet voor het buitenland.

Bron: Rijksoverheid Foto: ANP Foto

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!