Je kent het misschien wel: in het vliegtuig wil je een slokje water nemen, maar het flesje is helemaal vervormd. Hoe komt dat eigenlijk? En waarom gebeurt het bij het ene flesje niet en bij het andere wel?
Waarom vervormen flesjes in het vliegtuig?
De luchtdruk in het vliegtuig is anders dan aan de grond. Daarom kan een fles water, maar ook andere flacons, vervormen. Meestal ziet het eruit alsof er lucht uit is gezogen, maar soms gaat de fles zelfs kapot (bijvoorbeeld doordat de dop eraf schiet). Maar lang niet alle flesjes en flacons hebben hier last van, want de meeste blijven gewoon normaal. Hoe komt dat?
Waarom deukt het ene flesje wel in en het andere niet?
Niet alle flesjes vervormen in het vliegtuig. Dit gebeurt pas als het flesje open is geweest in het vliegtuig. Dan komt het in aanraking met de andere luchtdruk. Deze druk is niet altijd even hoog (of laag). Zo is het op normale vlieghoogte en tijdens het stijgen en landen weer anders. De reactie van de fles is dus afhankelijk van hoe hoog (of laag) de druk op dat moment is. Het moment van vervorming van de fles gebeurt dan ook met name tijdens het stijgen en landen, mits deze op dit moment ook wordt geopend.
Als een (drink)fles niet wordt geopend tijdens de vlucht, komt er dus ook geen andere luchtdruk bij. Dat is ongeacht of de fles al eerder op de grond geopend is, of dat hij nieuw gekocht is.
Hoe werkt het met andere flessen met vloeistoffen?
Ook andere flessen kunnen onder de druk bezwijken. Denk aan vloeistofflessen zoals een pak drinken, een shampoofles of een tube tandpasta. Als de druk opeens erg verschilt met hoe het aan de grond was, kan de verpakking het op een gegeven moment niet meer aan. Dit is het moment dat er bijvoorbeeld een dop losschiet.
Het is dan ook verstandig om verpakkingen met vloeistof in een extra plastic zakje te verpakken. Zo voorkom je dat je kleren vies worden, mocht een fles het begeven in je koffer.
Is het verstandig om een blikje meenemen in het vliegtuig?
Blikjes drinken kunnen in zeldzame gevallen door de luchtdruk ontploffen. Dit gebeurt als een blikje te warm aan boord is gegaan. Bijvoorbeeld doordat het te lang in de zon heeft gestaan. Het drukverschil wordt dan zo hoog dat het kapot knalt bij het openen. Gelukkig gebeurt dit bijna nooit, maar wel een reden om hier goed op te letten.
Wil je eten of drinken meenemen aan boord van het vliegtuig? In dit artikel leggen we uit wat wel en niet mee mag.
Bronnen: Quest, AD. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.