Slag om Arnhem herdacht met kransleggingen, droppings, muziek en optochten

16 september 2022
2 Min. leestijd

Met kransleggingen en herdenkingen, een grootscheepse luchtlanding een optocht van legervoertuigen en een grootscheeps multimedia-evenement wordt in en rond Arnhem de herinnering aan de Slag om Arnhem levend gehouden. Een overzicht van de vele activiteiten.

Het is zaterdag alweer 78 jaar geleden dat de geallieerden begonnen aan Operatie Market Garden: door de bruggen over de Waal en de Rijn te bezetten hoopten de geallieerden door te stoten richting Duitsland om zo de oorlog snel te beëindigen. Het liep anders, maar het verhaal van de felle strijd die vooral de Britse en Poolse troepen rond Arnhem leverden, leeft nog altijd voort.

Herdenkingen en kransleggingen

Zij gaven hun leven voor onze vrijheid, Het stilstaan bij de offers die onze bevrijders brachten blijft een centraal punt in de herdenking van de Slag om Arnhem. Op verschillende plaatsen, van Arnhem tot Oosterbeek en van Ede tot Driel leggen veteranen, overlevenden en nabestaanden kransen.

Voor de bevrijders, maar ook ter nagedachtenis van de burgerslachtoffers. Een volledig overzicht van de vele (vaak besloten) kransleggingen vind je hier (PDF).

Evenementen bij de John Frostbrug

Om 18.45 uur houdt  The Royal British Legion TN vrijdag een mars over de John Frost Brug. Aansluitend treden vanaf 20.30 uur aan de voet van de brug tal van bekende artiesten op. Artiesten als Jim Bakkum en Ben Saunders staan op het podium onder de noemer A Bridge to Liberation op en staan stil bij de impact van oorlog en de waarde van vrijheid.

Zaterdag volgt een optocht van oude militaire voertuigen van de Airborne Battle Wheels Oosterbeek over de brug.

Droppings parachutisten

Op zowel vrijdag als zaterdag worden er spectaculaire droppings gehouden. Op vrijdag verzorgt de Pathfinder Group Europe in Renkum vanaf 13.00 uur verschillende luchtlandingen. Ook is er een markt met militaria, is er een basiskamp uit de tijd van de Slag om Arnhem nagebouwd en zijn er diverse muzikale optredens.

Zaterdag is de Ginkelse Hei het toneel van grootscheepse luchtlandingen en demonstraties door de Luchtmobiele Brigade. Ook vindt je er een Airborne-markt, zijn er muziekoptredens en is er een parade van militaire voertuigen. Hoogtepunt is een dropping van de Parachute Group Holland uit een echte Dakota.

Airborne-wedstrijd Vitesse in teken Slag om Arnhem

Vitesse speelt in het Gelredome een wedstrijd tegen FC Volendam als eerbetoon aan de veteranen van de Slag om Arnhem. ‘Een gelegenheid om de veteranen die voor onze vrijheid vochten te eren’, noemt de club het.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!