Surinam Airways (SLM) dupeert honderden reizigers ‘Ze hadden simpelweg geen vliegtuig’

29 juli 2022
4 Min. leestijd

Door aanhoudende financiële problemen heeft de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij SLM de afgelopen tijd een flink aantal vluchten geschrapt. Dit gebeurde omdat ze simpelweg geen vliegtuig hadden om passagiers te vervoeren. Hierdoor zijn veel reizigers gedupeerd, zoals de zussen Razia en Sherida.

Honderden gedupeerden SLM

Surinam Airways ofwel SLM, heeft zelf geen toestellen maar huurt deze.  Je koopt dus een SLM-vliegticket. Er staat nog een miljoenenrekening open bij het vorige bedrijf waar ze een toestel huurde, waardoor er weinig vliegmaatschappijen staan te springen om een toestel te verhuren aan het bedrijf.

Intussen zijn veel reizigers gedupeerd door de problemen bij SLM. Zeker dit jaar waarin velen voor het eerst weer op familiebezoek zouden kunnen naar Suriname, waren er veel tickets verkocht. Razia en Sherida bijvoorbeeld, zouden eindelijk de familie weer bij elkaar zien in Suriname, maar dat liep anders.

Vliegtickets Suriname

Razia zou op 1 juli met SLM naar Paramaribo vliegen, maar eenmaal op Schiphol bleek er geen vlucht te zijn. De vluchten voor de daaropvolgende dagen gingen ook niet. Haar zus Sherida zou op 9 juli naar Paramaribo vliegen maar kreeg op 6 juli ’s avonds een mail dat haar vliegtuig niet zou vertrekken. “Ze hadden simpelweg geen vliegtuig”, zegt Sherida teleurgesteld.

4.000 euro voor een retour bij KLM

Veel alternatieven voor SLM zijn er niet als je naar Suriname wilt vliegen. KLM, de andere maatschappij die op Suriname vliegt, heeft sinds 1 juli al een extra vlucht ingezet waardoor ze 6 keer per week naar Suriname vliegen. Extra vluchten zitten er niet in wegens het niet beschikbaar hebben van een toestel of personeel, aldus KLM.

De gewone tickets naar Suriname zijn al maanden uitverkocht. Wat overblijft zijn dure businessclass tickets voor duizenden euro’s per stuk. “Ik hou erg van mijn moeder”, zegt Sherida, “maar 4.000 euro voor een retour is gewoon veel teveel geld.”

Veel extra kosten door annulering

Los van de kosten van de vliegtickets, blijven veel passagiers ook met andere kosten zitten. Bij familiebezoek is het gebruikelijk om enkele tientallen kilo’s aan cadeaus en boodschappen mee te nemen, van bloemkool tot broccoli, van chocolade tot tandpasta.

Zeker de bederfelijke goederen konden de meeste mensen weggooien. Het alternatief dat uiteindelijk geboden werd was vliegen vanaf 20 juli. Maar voor veel passagiers is dat mosterd na de maaltijd. De vakantiedagen zijn al opgenomen, er is oppas geregeld, kortom, je kunt niet zo makkelijk schuiven.

Geld terug binnen zeven dagen

SLM zegt zich te houden aan de Europese verordening waarin staat dat passagiers recht hebben op geld terug binnen 7 dagen na annulering maar de praktijk is anders. Als mensen geld terug willen, is SLM nauwelijks te bereiken. Wel wordt er een voucher van 200 dollar geboden ter compensatie voor het ongemak maar die is alleen in te wisselen bij SLM. Pas op met het accepteren van de eigen Travel Vouchers van SLM. Deze geven niet dezelfde rechten als andere vouchers: ze zijn dus alleen te besteden bij SLM en niet in te wisselen tegen contant geld.

De vliegmaatschappij laat aan MAX vakantieman weten dat enkele passagiers binnen de wettelijke termijn van 7 dagen na annulering zouden zijn terugbetaald. Maar de meeste passagiers hebben nog geen cent teruggezien van hun geannuleerde vlucht. Honderden reizigers hebben inmiddels een claim neergelegd bij SLM via EUclaim.  Op dit moment vliegt Surinam Airways weer vanaf Schiphol. Dit werd mede mogelijk door goud in te zetten als onderpand voor de huur van een toestel, aldus SLM.

Dit kunt u zelf doen

Als je van Amsterdam naar Parimaribo vliegt, dan kunt u een beroep doen op de Europese Verordening. Dat houdt in dat u of een vervangend ticket krijgt op een datum die u schikt en hebt u recht op een extra vergoeding van 600 euro voor het tijdverlies. U heeft binnen 7 dagen recht op geld terug en dan niet als voucher, maar op uw rekening. Meldt ook uw klacht ook bij toezichthouder ILT, zodat vandaaruit actie ondernomen kan worden richting SLM.

Om eventuele problemen voor te zijn, kunt u ook voorzorgsmaatregelen nemen. Betaal bijvoorbeeld altijd met uw creditcard. De grote creditcardmaatschappijen geven aan dat als u bij een annulering geen geld terug krijgt, u een betwisting bij hun kunt indienen. Zij gaan dan proberen het geld voor u terug te halen. Ze zijn daar vaak succesvol in. Dit geld ook bij een mogelijk faillissement. Als laatste: kijk of je aanbieder een ticketverzekering heeft.

 

Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!