Tijdelijke grenscontroles in Duitsland vanwege het EK: houd hier rekening mee als je op reis bent

07 juni 2024
2 Min. leestijd

Duitsland gaat vanaf vrijdag 7 juni 2024 controles uitvoeren langs de grens. In verband met het aankomende EK voetbal wordt er extra op de veiligheid gelet. Normaal gesproken voeren landen in de Schengenzone grenscontroles alleen steekproefsgewijs uit. Maar voorlopig zal dit op vaste basis gebeuren, zolang het EK duurt.

Waarom voert Duitsland grenscontroles uit?

Om de best mogelijke bescherming te bieden tijdens het EK, gaat Duitsland extra goed opletten wie het land binnenkomen. Gewelddadige overtreders komen zo het land niet binnen. Niet alleen de grenzen worden extra beschermd, maar ook luchthavens en treinen. De focus ligt vooral op het weren van extremisten en hooligans. Ook is de politie bezig om cyberaanvallen te voorkomen.

Bij welke grenzen kun je grenscontroles verwachten?

Aan alle grenzen van het land worden de controles uitgevoerd. Ook is er extra politie-inzet in de 10 Duitse steden waar de wedstrijden worden gespeeld. Het gaat dus niet alleen om grenzen voor autowegen, maar ook om de trein. Er worden controles uitgevoerd op trajecten die grensoverschrijdend zijn. Denk bijvoorbeeld aan de internationale trein van Amsterdam naar Berlijn, via Deventer en Hengelo. Of aan de treinverbinding tussen Nederland en Zwitserland, die in juli 2024 gaat verdwijnen.

Doorgaans kun je zonder controle vanuit Nederland naar Duitsland, omdat beide landen zich in het Schengengebied bevinden. Maar vanwege de veiligheid is dat in ieder geval tot zondag 14 juli anders.

Tot hoe lang duurt het?

De grenscontroles duren tot het einde van het sportevenement. De laatste wedstrijd wordt op zondag 14 juli 2024 gespeeld. Tot die tijd is het extra belangrijk dat je jouw identiteitsbewijs bij je hebt. Omdat Duitsland bij de Schengenzone hoort, is alleen een ID-kaart voldoende.

Bronnen: AD, NU.nl, RTV Oost De Gelderlander. Foto: Shutterstock.

Ben je benieuwd naar meer vakantienieuws en -tips?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!