Turbulentie (zo veel mogelijk) voorkomen? Bij deze vluchten maak je de minste kans

22 mei 2024
3 Min. leestijd

Turbulentie in het vliegtuig: velen vinden het niet prettig. Daarnaast is het ook een belangrijke reden dat passagiers vliegangst hebben of krijgen. Een schuddend vliegtuig, of bagage dat uit de vakken valt kunnen je best laten schrikken. Toch is algemeen bekend dat turbulentie níet gevaarlijk is. Voel je je er toch niet zo goed bij? Deze vluchten hebben relatief minder te maken met turbulentie:

Lees je goed in

De reden dat vliegtuigen soms zo trillen is eigenlijk heel logisch. Wellicht stelt het je meer gerust als je tijdens de vlucht bewust bent van wat er gebeurt. De lucht heeft – net als water – stromingen en golven. Tijdens turbulentie voel je simpelweg dat je hier overheen vaart. Vliegtuigen worden zelfs getest op turbulentie die hoger is dan ooit gemeten.

Kies voor een ochtendvlucht

Wil je zo min mogelijk turbulentie? Kies dan voor een ochtendvlucht, maar niet té vroeg. Zodra het warm wordt stijgt de lucht op. Hierdoor is er in de middag (zo rond 13.00 uur) meer kans op onstuimige lucht dan ’s ochtends, wanneer het koel is. Toch is de kans op een schuddend vliegtuig net iets groter als je de allereerste vlucht in de ochtend neemt. Dit komt omdat dit ook het eerste moment is voor piloten om de lucht te verkennen. De vluchten die volgen hebben hierdoor betere informatie over de luchtstromingen en weten zo welke plekken ze moeten mijden.

Wat is de juiste plek in het vliegtuig?

Het vliegtuig is in het midden het meest stabiel. Hierdoor is deze plek aan te raden als je angstig bent voor turbulentie. In tegenstelling tot achterin het toestel, waar je juist de meeste last van turbulentie ervaart.

Wat kun je doen als er toch turbulentie is?

Zit je in het vliegtuig en treedt er toch turbulentie op? Dan kan het helpen om ademhalingsoefeningen te doen. Dit doe je door 3 keer diep in te ademen te halen richting je onderbuik en rustig uit te ademen. Zo kom je meer tot rust en kun je je eventuele paniek beheersen. Overigens duren de trillingen vaak niet al te lang, meestal maar een paar minuten.

Hoe voorkom ik dat ik

De kans op turbulentie is uiteindelijk niet te voorkomen. Het is goed om te onthouden dat het vliegtuig zelf níet in gevaar is tijdens de trillingen. Wel is het belangrijk om altijd je riemen om te doen als je zit, en al helemaal wanneer de piloot dit aangeeft. Zo voorkom je dat jou iets gebeurt. Met een riem om is het ‘grootste gevaar’ een rode wijn die omvalt op je witte broek. Echter is de kans groter dat dit gebeurt door degene voor je die onaangekondigd zijn stoel naar achteren klapt.

Bronnen: Libelle, Cosmopolitan, EO. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!