Als je denkt dat een groepsreis alleen voor alleenstaande mensen of ouderen is heb je het mis. Er zijn groepsreizen in talloze vormen. Zo is er voor alle soorten reisinteresses wel een dergelijke reis te boeken. Wil je weten wat een groepsreis precies inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn? Lees dan verder.
Wat is een groepsreis precies?
Met een groepsreis maak je niet alleen, maar samen met een groep mensen een reis. Alles wat je doet tijdens de reis is dan al van tevoren geregeld. Je hebt solo-reizen en groepsreizen. Er zit eigenlijk weinig verschil in de betekenis daarvan, want het idee is dat je als individu met een groep onbekenden de vakantie beleeft. Ongeacht of je dus echt single bent, of dat je een partner hebt. Een groep heeft vaak zo’n 30 leden, afhankelijk van met welke organisatie je gaat. De gids van de reis woont vaak in de omgeving, en is in ieder geval bekend met het gebied.
Wat is het verschil tussen een solo- en een groepsreis?
Qua reis is er dus nauwelijks verschil tussen een solo- (ook wel bekend als single-)reis en een ‘gewone’ groepsreis. Bij beide boek je de reis voor een vaste prijs en vooraf is de planning van de gehele reis al bekend. Het enige verschil tussen de 2 bekendste vormen van groepsreizen, is dat je met een groepsreis ook samen met een partner of je gezin kunt gaan. Bij een solo-reis kun je er vanuit gaan dat iedereen ook echt alleen is gekomen. Dat maakt het contact maken wat eenvoudiger.
Wat zijn de voordelen van een groepsreis?
Een groepsreis is van tevoren voor je uitgestippeld. Lang nadenken over de ticketprijzen en activiteiten hoeft dan ook niet. Je maakt makkelijk contact dat voor gezelligheid tijdens de reis zorgt. Zeker voor mensen die geen reispartner hebben, maar niet alleen op vakantie willen is een groepsreis een goede optie.
Naast dat je niet hoeft na te denken, maar gewoon de gids kunt volgen, is het gezelschap van onbekende mensen een bijzondere ervaring. Je trekt intensief met elkaar op en dat kan ook na de vakantie langdurige vriendschappen opleveren. Ben je bang dat de groep bestaat uit mensen die veel ouder of jonger zijn? Vaak kun je voor de reis al informatie krijgen over hoeveel mensen er mee gaan, hoeveel mannen en vrouwen en in welke leeftijdscategorie de medereizigers zijn.
Zijn er ook nadelen?
Wie je treft en of de excursies tijdens de reis ook aansluiten aan je behoeftes, weet je altijd pas tijdens de reis zelf. Voor mensen die gewoonlijk op zichzelf zijn kan het ook even wennen zijn. In de hotels bestaat bijvoorbeeld ook de kans dat je een kamer moeten delen met een ander. Er wordt dan wel vaak rekening gehouden met hotelkamers met aparte bedden.
Bronnen: ANVR, ZooVer, ANWB. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.