Voel je opeens een beginnende oorontsteking? Of ga je door je enkel? Op vakantie kun je opeens te maken krijgen met (milde) gezondheidsklachten. Waar je normaal direct een afspraak maakt voor een bezoek aan de huisarts, is dit hier geen optie. Wat kun je dan doen en wat moet je vooral niet doen?
Kan ik mijn huisarts bellen in het buitenland?
Als je last krijgt van gezondheidsklachten is het mogelijk om contact op te nemen met je huisarts. Zo kun je een e-consult aanvragen voor advies. Alleen hij of zij kan niet ter plekke kijken wat er aan de hand is. Hoogstens kan er een recept worden voorgeschreven voor medicijnen die je doorgaans al gebruikt, of kun je je medische dossier opvragen. Let er wel op dat de arts niet altijd beschikbaar is als je te maken hebt met een te groot tijdverschil.
Kun je echter niet te lang wachten met je klacht(en)? Stap dan nooit zomaar op de buitenlandse arts. Het kan je namelijk flinke kosten opleveren. Wat je beter wel kunt doen leggen wij hieronder uit.
Wat moet ik doen als ik naar een arts wil op vakantie?
Kneus je je pols, of komt er toch een blaasontsteking opzetten op vakantie? Bel in het buitenland eerst de alarmcentrale van je zorg- of reisverzekering. Zij kunnen je helpen en jou naar de juiste zorg in het betreffende land verwijzen. Daarnaast fungeren zij ook als tolk, wanneer de hulp alleen in een vreemde taal beschikbaar is.
Heb je ernstigere klachten? De alarmcentrale kan je ook adviseren om naar het ziekenhuis te gaan. Het is, zeker als je niet goed verzekerd bent, wel van belang dat je naar de juiste gaat, want soms beland je onbewust in een peperdure privékliniek. De betreffende hulplijn zal je daarop wijzen.
Is de situatie levensbedreigend? Dan is het wel van belang dat je het lokale noodnummer belt.
Wat moet ik regelen als ik ziek ben op vakantie?
Je kunt natuurlijk ook ziek worden, zonder dat je daarvoor de huisarts hoeft te raadplegen. Wel zijn er een paar dingen die je kunt regelen. Zo mag je soms je vakantiedagen omzetten in ziektedagen bij je werkgever. Ook kun je in sommige gevallen nog recht krijgen op compensatie. Dit is meestal wanneer de reisorganisatie of het vakantieadres de ziekte of blessure heeft veroorzaakt.
Belangrijke tip: controleer altijd voorafgaand aan de vakantie of je goed bent verzekerd in het buitenland. Dit betekent dat je een reisverzekering of (aanvullende-)zorgverzekering hebt die medische kosten in het buitenland dekken. Zorgkosten in andere landen kunnen behoorlijk oplopen. Zonder verzekering dien je dit zelf te betalen.
Overigens moet je in veel gevallen de medische kosten voorschieten en kun je ze later via de reisverzekering declareren.
Bronnen: archief, Rijksoverheid, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.