Zwemmen in open water? Let hierop voordat je erin duikt

18 augustus 2023
3 Min. leestijd

Weer of geen weer, zwemmen in open water is populair. Maar ondanks de gezondheidsvoordelen, moet je ook op een aantal dingen letten voordat je het water induikt. 

Zwemmen in open water

Met het warme weer is het ideaal, maar ook op koudere dagen kun je zwemmen in open water. Een wetsuit kan hierbij uitkomst bieden, maar sommige durfallen laten deze achterwege. Zwemmen is goed voor je en heeft een positief effect op je gezondheid. Het verbetert de conditie, je verbrandt er calorieën mee, het maakt het hoofd leeg en (pijnlijke) spieren soepel. Maar let wel op waar je zwemt. Zeker in open water is het verstandig om enig onderzoek te doen en eventueel voorbereidingen te treffen.

Blauwalg

Zo wordt er regelmatig gewaarschuwd voor blauwalg in het water. Deze bacterie ontwikkelt zich snel in opwarmend water en vormt een drijflaag waarin gifstoffen zich vormen. Krijg je de bacterie binnen, dan kun je ernstig ziek worden. Ook dieren kunnen last krijgen van de bacterie. Wil je meer weten over blauwalg en hoe je de bacterie kunt vermijden? Lees dan dit artikel.

Waterkwaliteit

Het is dus van belang dat je van tevoren controleert of de plek veilig is om te zwemmen. Ieder jaar controleert Rijkswaterstaat de waterkwaliteit van honderden zwemlocaties in Nederland. Op de website van Zwemwater vind je actuele informatie over waar je veilig kunt zwemmen.

Hoe veilig is de omgeving?

Let naast de waterkwaliteit ook op dat je op jouw gekozen locatie gemakkelijk in en uit het water kunt komen, zonder gevaar voor uitglijden. Het dragen van zwemschoenen kan de kans hierop verkleinen.

Eventuele gevaren tijdens zwemmen

Is de waterkwaliteit en de omgeving van de locatie veilig? Hou dan rekening met de eventuele aanwezigheid van stroming, muien en eventuele scherpe, onzichtbare objecten op de bodem, oevers en in het water.

Temperatuur van het water

Hoe warm het buiten ook is, de temperatuur van het water stijgt niet altijd (even hard) mee. Even kort het water in of tot op het punt dat je kunt staan, is met heel koud water geen probleem. Maar als je in diep water zwemt is het van belang om goed op te letten. Door een groot temperatuurverschil kan het lichaam namelijk verkrampen. Is het water erg koud en ga je zwemmen? Laat dan iemand langs de kant een oogje in het zeil houden, of zwem met meerdere personen.

Tips tijdens zwemmen in open water

Zoals hierboven genoemd, is het belangrijk dat je alleen zwemt op de officiële buitenzwemlocaties en van tevoren een aantal zaken controleert. Daarnaast zijn er nog enkele tips om geen gezondheidsrisico’s te lopen:

  • Zwem uit voorzorg niet in lauw, stilstaand water.
  • Zorg ervoor dat je geen water binnenkrijgt, ook als het water er schoon uit ziet.
  • Ga niet het water in als er in de buurt of in het water dode dieren liggen.
  • Heb je een wond, verminderde weerstand of gebruik je medicijnen die de weerstand onderdrukken? Ga dan niet zwemmen in natuurwater.
  • Spoel je na het zwemmen af met kraanwater en droog jezelf goed af.

Benieuwd naar meer vakantienieuws- en tips?

Lees dan de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Bron: Rijkswaterstaat, ANP, MAX Vandaag, Decathlon. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!