Als je op vakantie gaat, moet je daar aardig wat geld voor uittrekken. Denk bijvoorbeeld aan je hotelreservering, de heen- en terugreis, etentjes buiten de deur en andere activiteiten en uitstapjes. Maar gelukkig zijn er ook financiële meevallers op vakantie. Want de dagelijkse boodschappen in het buitenland zijn een stuk goedkoper dan in Nederland.
Basisboodschappen alleen in Duitsland duurder
Dat is de belangrijkste conclusie uit een onderzoek van de Consumentenbond, begin juli 2024 gepubliceerd. Voor dit onderzoek zijn de prijzen van 200 producten uit 8 Europese landen (Nederland, België, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Italië, Spanje en Oostenrijk) met elkaar vergeleken. Als het gaat om basisboodschappen als koffie, thee, pasta en rijst, ben je alleen in Duitsland duurder uit dan in Nederland. In België zijn deze basisboodschappen zelfs 18 procent goedkoper.
A-merken in Nederland veruit het duurst
Qua A-merken ben je al helemaal voordeliger uit op vakantie. Deze zijn in Duitsland en Frankrijk juist 29 procent goedkoper dan in Nederland. Ontbijten, lunchen of avondeten met producten uit de supermarkt, het kan dus voordeliger zijn dan buiten de deur eten en drinken.
Nederland ‘aanbiedingenland’
Volgens Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar is Nederland, voorheen één van de minst prijzige EU-landen, tegenwoordig een ‘aanbiedingenland’ geworden. De supermarkten lopen geld mis door deze aanbiedingen, maar compenseren dat met hogere prijzen voor niet-aanbiedingen. “Verder spelen de hogere BTW, hogere loon- en hogere energiekosten een rol. Net als fabrikanten die per lidstaat andere verkoopprijzen rekenen aan supermarkten”, aldus Molenaar.
In Frankrijk kan overigens het tegenovergestelde het geval zijn, als je in de supermarkt producten met het ‘anti-inflation‘-logo tegenkomt, zoals op de foto boven het artikel. In 2022 is deze actie begonnen, om basisproducten in de supermarkt betaalbaar te houden in tijden van grote inflatie en prijsstijgingen.
Hoe kun je alsnog voordelig boodschappen doen in Nederland?
En wat als je thuis blijft of in eigen land op vakantie gaat? Dan zijn er verschillende manieren om toch nog voordelig boodschappen te doen, leggen onze collega’s van MAX Vandaag uit. Maak op het juiste moment gebruik van aanbiedingen, in de supermarkt of in andere winkels. Stel een goed boodschappenlijstje samen. Kies 1 of 2 momenten per week uit, zodat je minder snel impulsaankopen in de supermarkt doet. En misschien kun je eens overwegen om boodschappen op de markt te doen.
Buiten de deur eten en drinken in Nederland: duur of goedkoop?
Uiteraard kun je in eigen land ook etentjes of lunchafspraken buiten de deur organiseren. In Nederland betaal je daar een gemiddelde prijs voor, vergeleken met andere Europese (vakantie)landen. Dat blijkt uit cijfers van de internationale vergelijkingssite Expatistan, eind juni 2024 verschenen in De Telegraaf. Ga je bijvoorbeeld buiten de deur lunchen? En neem je daar wat te drinken bij? Dan kan je dat 16 euro kosten.
In Nederland is dit een stuk voordeliger dan in Zwitserland (omgerekend gemiddeld 27 euro), maar een stuk duurder dan in Portugal (gemiddeld 11 euro). Qua wijn zit Nederland ook in de Europese middengroep. Voor een fles rode tafelwijn ben je doorgaans 8 euro kwijt, tegenover 5,41 euro in Portugal en 14 euro in Griekenland.
Bronnen: Consumentenbond, De Telegraaf, Expatistan.com, MAX Vandaag, Agroberichten Buitenland. Foto: sylv1rob1/Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.
Blijkbaar is men niet geweest in de supermarkt in Griekenland. Daar betaal je heel wat meer voor de boodschappen dan in Nederland. Allern de Griekse producten als wijn, feta maar ook brood is voordeliger. De rest is kassa!!!