Als politieagenten in de Verenigde Staten een auto langs de weg laten stoppen, raken ze bijna altijd de achterkant van deze auto aan. Dit gebeurt al tientallen jaren, maar de reden is inmiddels anders dan toen ze ermee begonnen. Wat was oorspronkelijk de reden om dit te doen? En waarom doen ze het nog steeds?
Bewijs achterlaten
Agenten beginnen al in de jaren 70 met het aanraken van de achterkant van een auto die ze staande houden. Het is een signaal dat ze contact hadden gehad met de bestuurder van de auto. Door de aanraking blijven er vingerafdrukken van de agent achter op de auto. Dit kon als bewijs dienen als er iets gebeurde. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een agressieve bestuurder die de agent iets aandoet of een bestuurder die op de vlucht slaat.
Het achterlaten van vingerafdrukken is destijds een slimme methode, maar is allang niet meer nodig. Tegenwoordig zijn politieagenten en politieauto’s respectievelijk van bodycams en dashcams voorzien, wat een eenvoudigere manier is om bewijs te leveren.
Wat is momenteel de reden?
Ondanks de komst van camera’s die het aanraken van de auto ogenschijnlijk overbodig maken, zijn de meeste Amerikaanse agenten hier niet mee gestopt. Het is niet enkel een overgebleven automatisme. Agenten proberen de automobilist ermee te laten schrikken, waardoor de bestuurder afgeleid raakt. Het idee hierachter is dat als de inzittende probeert om verboden middelen te verstoppen, de kans groter is dat de agent dit opmerkt. Uit onderzoek blijkt dat het aantikken van de achterkant van de auto inderdaad leidt tot meer aanhoudingen van inzittenden die bijvoorbeeld drugs of wapens proberen te verbergen.
Waarom gebruiken Europese agenten deze methode niet?
Wellicht vraag je je af waarom agenten in Europa deze methode niet overnemen, als uit onderzoek blijkt dat het effect heeft. Het simpele antwoord is dat er in Europa simpelweg andere instructies voor politieagenten gelden en deze methode minder in de Europese (politie)cultuur zit. Daarnaast is het risico op gewapende bestuurders in Europa kleiner dan in de Verenigde Staten.
Bronnen: AD, The Mirror, Daily Mail. Foto: Artem Avetisyan/Shutterstock
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.