Sinds 1992 geldt er in Nederland een gordelplicht voor alle inzittenden van een rijdende auto. Dit levert grote veiligheidsvoordelen op. Toch zijn er enkele uitzonderingen op deze gordelplicht. Welke zijn dat en waarom zijn ze er?
Ontstaan en nut gordelplicht
Sinds 1 januari 1971 moeten autofabrikanten bevestigingspunten en gordels in nieuwe personenauto’s te plaatsen. Vanaf 1 juli 1975 is het ook daadwerkelijk verplicht om deze te dragen op voorzitplaatsen. Op achterzitplaatsen is dit pas sinds 1 april 1992 verplicht. Uit een steekproef in 2020 blijkt dat 99 procent van de inzittenden van personenauto’s hun gordel draagt. Bij dodelijke auto-ongevallen blijkt dit slechts zo’n 70 procent te zijn.
Als je een gordel draagt, verklein je de kans om (zwaar) gewond te raken als gevolg van een ongeluk. Het zorgt ervoor dat je lichaam in bij een ongeluk tot stilstand komt en voorkomt dat je met grote kracht door de auto schiet. Het is het veiligst als je de autogordel strak over je lichaam draagt.
Taxichauffeur
Ondanks de grote veiligheidsvoordelen, hoeft niet iedereen een gordel te dragen. De gordelplicht geldt, ironisch genoeg vanwege de veiligheid, niet altijd voor straat-taxichauffeurs. Dit komt omdat zij vaak onbekende passagiers in hun auto hebben zitten. Kwaadwillende passagiers zouden de riem als strop kunnen gebruiken. Bovendien moet een taxichauffeur snel kunnen vluchten als een klant hem probeert te beroven. Taxichauffeurs moeten hun riem wel dragen wanneer ze alleen in de auto zitten. Passagiers van een taxi moeten hun riem te allen tijde dragen, maar daar is de chauffeur niet verantwoordelijk voor. Een taxichauffeur mag klanten daarom ook niet weigeren als zij deze niet willen dragen. Een eventuele boete hiervoor is voor de passagier zelf.
Geen gordel in oude auto’s
In heel oude auto’s is het dragen van een gordel ook niet altijd verplicht. Als je rijdt in een auto die gemaakt is voor de invoering van de gordelplicht in 1971 hoef je geen gordel te dragen. Het kan ook niet, want deze auto’s zijn destijds opgeleverd zonder gordel. Bij auto’s gemaakt tussen 1971 en 1990 hoeven de passagiers op de achterbank geen gordel om, want deze zaten toen nog niet standaard in de auto. Voor het vervoeren van kinderen, rolstoelgebruikers of als u in de bus zit, gelden aparte regels. Lees hier meer over.
Los van deze uitzondering is het dragen van een gordel verplicht. Als je dit niet doet, riskeer je een boete van 180 euro.
Bronnen: ANWB, Veilig Verkeer, SWOV, AD. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.