Droogte in Spanje: heeft dat invloed op je vakantie?

26 april 2023
2 Min. leestijd

Waar het in het voorjaar van 2023 in Nederland niet ophoudt met regenen, kampt Spanje met ernstige droogte. Op sommige gebieden komt er zelfs geen water meer uit de kraan. De vooruitzichten zijn voorlopig niet al te best, het lijkt er namelijk alsmaar warmer te worden. Heeft de aanhoudende droogte invloed op jouw vakantie?

Delen Spanje in alarmfase

In sommige delen van Spanje is er dit jaar nog geen regen gevallen. Dat is uniek, want april is normaal gesproken een regenachtige periode. Hierdoor geldt er dit voorjaar al een alarmfase in 14 procent van het land, dat is uitzonderlijk vroeg. Tijdens zo’n alarmfase is het gebruik van water aan banden gelegd. Geen tuinen besproeien en auto’s wassen zijn de eerste maatregelen.

Maatregelen

Vanwege de aanhoudende droogte zullen er maatregelen moeten worden genomen om een watertekort te voorkomen. Mogelijk geldt binnenkort voor meer gebieden een alarmfase en zullen er strengere regels gelden rondom het gebruik van water. Als het niet snel gaat regenen is een nationale noodtoestand in de zomer niet uitgesloten.

In 2022 kampt Nederland ook met extreme droogte. Het komt niet tot een alarmfase, maar wel een dringend advies om water te besparen.

Heeft de droogte invloed op jouw vakantiebestemming?

Volgens TUI wordt er op dit moment nog niet anders geboekt dan normaal. Spanje is in 2023 het populairste vakantieland onder vliegvakanties. Ondanks de droogte die al een tijdje speelt is er geen verschil in boekingen. Dit kan ook liggen aan het feit dat de meeste reizen voor in de meivakantie al geboekt zijn. De bestemmingen zelf lijken vooralsnog geen last te hebben van een tekort aan water.

Bronnen: RTL Nieuws, NU.nl, TUI. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!