Uit onderzoek van BOVAG blijkt dat maar liefst een derde van de vrijwillig onderzochte caravans afgekeurd zou moeten zijn. Het is daarom extra verstandig om je caravan te controleren op een aantal punten voordat je op reis gaat.
Afgekeurde caravans
In Nederland is er geen verplichte keuringsplicht voor caravans. Toch zou een APK om de 2 jaar zeker geen kwaad kunnen, want een aanzienlijk deel van de caravans die jaarlijks worden gebruikt zouden eigenlijk afgekeurd moeten zijn. Voornamelijk het remsysteem blijkt in veel gevallen niet in orde. En dat is niet veilig voor jou en anderen op de weg. Zorg er daarom voor dat je voor je op reis gaat je caravan controleert op een aantal punten.
Zelf checken
BOVAG adviseert om zelf de gasslangen en banden te controleren op scheurtjes. Controleer ook of de banden de juiste spanning hebben en zorg ervoor dat de banden deze spanning blijven houden. Anders ligt een klapband op de loer. Wat de ideale bandenspanning is, kun je terugvinden in het instructieboekje, of vraag ernaar bij een vakman.
Vervang de banden in elk geval in het 6e levensjaar van de caravan en voorkom in de tussentijd overbelasting. Banden van een caravan, vouwwagen of camper worden anders belast dan die van een personenwagen. Wanneer de caravan lang staat en veel gewicht draagt, verouderen de banden sneller en kunnen ze poreus worden. Het maximaal toelaatbare gewicht vind je in de handleiding.
Houd de caravan, vouwwagen of camper schoon.
Naast bovenstaande controles is het van belang dat je de caravan goed onderhoudt. Tap daarom al het water af wanneer je ‘m niet gebruikt en ventileer regelmatig om vochtproblemen te voorkomen. Zorg dat vocht en schimmels ook in de stalling geen kans krijgen. Houd daarnaast rubbers en scharnieren van dakluiken en ramen in goede conditie, door ze schoon te houden en zo nodig in te spuiten met siliconenspray. Wil je meer informatie over hoe je de caravan of camper het beste schoonmaakt? Lees dan dit artikel.
Laten controleren
Blijf vooral zelf de caravan goed onderhouden en controleren, maar laat daarnaast ook om de 2 jaar een vakman even meekijken. Zo weet je zeker dat er niks mankeert en kun je met een gerust hart de weg op.
(Bron: Archief, MAX Meldpunt, BOVAG. Foto: Shutterstock)
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.