In navolging op een aantal andere Europese landen, gaat Frankrijk nu ook strenger controleren bij de grens. De reden is om illegale immigratie en terrorisme tegen te gaan. De grenscontroles zorgen echter wel voor vertraging. Hoeveel invloed heeft dat op het vakantieverkeer?
Vanaf wanneer zijn de grenscontroles?
De invoering van grenscontroles in Frankrijk is een tijdelijke maatregel. Het duurt van vrijdag 1 november 2024 tot in ieder geval april 2025. Daarna is het de vraag of de periode nog wordt verlengd. Het is niet zo dat elk voertuig of elke vlucht gecontroleerd wordt. Maar het gebeurt nu op een veel regelmatigere basis dan voorheen. Voor het opvoeren van de grenscontroles, ging de identiteitscontrole alleen steekproefgewijs.
Waar zijn de grenscontroles?
De grenscontroles zijn bij alle landgrenzen in Frankrijk. De aangrenzende landen zijn België, Duitsland, Italië, Luxemburg, Spanje en Zwitserland. Eerder dit jaar, ten tijde van de Olympische Spelen in Parijs, waren er ook al grenscontroles. Nu zijn ze voor een langere periode ingesteld.
Frankrijk is net als Nederland en alle andere aangrenzende landen, lid van de Schengenzone. Dat betekent dat er normaal gesproken vrij gereisd kan worden tussen de landen. Als uitzondering op die regel, mogen landen er wel voor kiezen om een uitzondering te maken voor een bepaalde periode. Dat heeft Frankrijk nu gedaan.
Zijn de grenscontroles alleen bij de grens aan de snelweg?
De grenscontroles zullen plaatsvinden bij elke manier waarop je Frankrijk binnen kunt komen. Denk aan de trein, auto, boot en vliegtuig. Per reisvorm kan er door de controles vertraging ontstaan. Zeker tijdens de vakantieperiodes, kunnen de files op de snelweg flink oplopen. Vooral omdat je vaak door Frankrijk moet reizen om naar het zuiden van Europa te gaan. Ook kan het langer duren voordat je door de securitycontrole bent op het vliegveld.
Niet alleen in Frankrijk zijn er op dit moment extra grenscontroles. Ook in Duitsland wordt er nu tijdelijk extra gecontroleerd.
Bronnen: NOS, AD, RTL, De Telegraaf. Foto: ANP.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.