Is het gezond om de Mediterrane eettijden aan te houden tijdens een vakantie in Spanje, Griekenland of Italië?

01 augustus 2024
3 Min. leestijd

De meeste Nederlanders zijn gewend om tussen 12.00 en 13.00 uur te lunchen en tussen 18.00 en 19.00 uur te dineren. In populaire vakantielanden zoals Spanje, Griekenland en Italië is het gebruikelijk om een stuk later te eten. Kan het kwaad om je tijdens een vakantie in deze landen aan te passen aan de Mediterrane eettijden?

Mediterrane eettijden

In een gemiddeld Spaans, Grieks of Italiaans huishouden staat de maaltijd een stuk later op tafel dan in Nederland. Als je in deze landen om 18.00 uur al richting een restaurant gaat, loop je het risico dat deze nog gesloten is. In Griekenland en Italië lunchen de meeste mensen tussen 12.00 en 15.00 uur.  De avondmaaltijd begint er meestal pas vanaf 20.00 uur. In Spanje eet de lokale bevolking over het algemeen nog later. Daar vindt de lunch veelal tussen 14.00 en 15.00 uur plaats en het diner tussen 21.00 en 22.00.

Waarom eten ze zo laat?

Klimatologische omstandigheden vormen traditioneel gezien de belangrijkste reden voor de late eettijden in Mediterrane landen. Door de hete middagzon waren ze genoodzaakt de werkdag te onderbreken voor een middagrust. In Spanje noemt men dit de siësta, in Italië de riposo en in Griekenland de messimeri. De middagrust wordt meestal tussen 14.00 en 17.00 uur gehouden. Veel winkels zijn gedurende deze periode gesloten. Een dergelijke middagrust zorgt ervoor dat de maaltijden naar een later tijdstip verschuiven. Hoewel tegenwoordig lang niet iedereen meer een middagrust houdt, zijn de eettijden onveranderd.

In Spanje is er nog een extra verklaring voor de late eettijden die teruggaat tot de Tweede Wereldoorlog. Oorspronkelijk zat Spanje namelijk in dezelfde tijdzone als Portugal en Groot-Brittannië. Die tijdzone sluit beter aan bij de uren dat in Spanje de zon schijnt. In 1942 besloot dictator Francisco Franco echter om de klok 1 uur vooruit te zetten, om zo dezelfde tijdzone te hebben als het Duitsland van Hitler en het Italië van Mussolini. Doordat Spanje sindsdien klimatologisch in de verkeerde tijdzone zit, schuift het hele dagritme op, zo ook de maaltijden.

Zijn deze eettijden ongezond tijdens je vakantie?

De Mediterrane eettijden zijn niet al te gezond, zelfs niet voor de lokale bewoners. Om ervoor te zorgen dat je lichaam het eten voor het slapen kan verwerken, raden experts aan om in de laatste 2 tot 3 uur voordat je gaat slapen niet meer te eten. Doe je dat wel, dan loop je het risico om ’s nachts vaker waker te worden. Dat geldt zeker als je kort voor het slapen grote maaltijden eet. Het kan tevens zwaarder op de maag liggen, omdat het metabolisme trager wordt naar mate de avond vordert. Bovendien is de kans dat je een ongezonde eetkeuze maakt op een later tijdstip groter, omdat het cognitieve brein moe is.

Ondanks dat de Mediterrane eettijden minder gezond zijn dan de eettijden elders in Europa, gaan de Spanjaarden, Grieken en Italianen hun eettijden vermoedelijk niet snel aanpassen. Die zijn inmiddels namelijk onderdeel van de cultuur en tradities van deze landen. Als je op vakantie naar één van deze landen gaat, kan het heus geen kwaad  om je aan te passen aan de lokale gewoontes. Op de lange termijn is het echter gezonder om de Nederlandse eettijden aan te houden. Eet je tijdens je vakantie op Mediterrane tijden? Let dan op dat je geen al te vette maaltijd eet kort voor het slapen. Dat kan namelijk voor een slechte nachtrust zorgen.

Bronnen: Spanje Vandaag, NU, Ultima Hora, Volkskrant, Eetzaken. Foto: Windcolors/Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!