Is het verstandig om je te laten vaccineren tegen tekenencefalitis (TBE-virus) voor een wandelvakantie?

04 april 2025
3 Min. leestijd

Een tekenbeet is hoe dan ook vervelend, maar kan daarnaast ook gevaarlijk zijn. Sommige teken dragen de ziekte van Lyme met zich mee, anderen zijn besmet met het TBE-virus. In Nederland komt dit virus relatief weinig voor, maar in sommige vakantielanden een stuk meer. Is het raadzaam om je voor een wandelvakantie te laten vaccineren tegen dit virus?

Wat is tekenencefalitis?

Tekenencefalitis is een virusinfectie die een ernstige hersenontsteking kan veroorzaken. Het virus komt vooral via tekenbeten bij mensen terecht en kan het centrale zenuwstelsel aantasten. Het is een heftige ziekte, waar je langdurig klachten aan kunt overhouden. 1 tot 2 procent van de mensen die besmet raken met TBE overlijden er zelfs aan.

Het verschil met de ziekte van Lyme is dat TBE een virus en geen bacterie is. Daarnaast kan een teek je razendsnel besmetten met dit virus. Een besmetting met de ziekte van Lyme kun je meestal nog voorkomen door de teek binnen 24 uur te verwijderen. Bij TBE is dat niet het geval.

Veelvoorkomende klachten

Het RIVM beschrijft dat het ziekteverloop na een TBE-besmetting meestal 2 fases kent. In de 1e fase lijken de klachten erg op die van griep; je krijgt bijvoorbeeld hoofdpijn, koorts en wordt misselijk. Deze fase duurt doorgaans maximaal 1 week. Daarna heb je in de meeste gevallen een week lang geen klachten, alvorens fase 2 volgt. In deze fase zijn verminderd bewustzijn, verlamming van de armen en romp, duizeligheid en zware hoofdpijn veelvoorkomende klachten.

Waar komt het TBE-virus voor?

In Nederland zijn er gelukkig nauwelijks teken die het TBE-virus bij zich dragen. Hooguit enkele mensen worden hier jaarlijks in Nederland mee besmet. Op de website van het RIVM is een grafiek te vinden met locaties in Nederland waar besmette teken zijn aangetroffen. Als je op wandelvakantie in het buitenland gaat, is de kans op een besmetting soms een stuk groter. Dat is binnen Europa onder meer in Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, het zuiden van de Scandinavische landen, Noordoost-Frankrijk en Zuid-Engeland het geval.

Is een vaccinatie raadzaam?

Als je op vakantie gaat naar een van de hierboven genoemde landen en daar veel in de bossen gaat wandelen, is het zaak om uit te kijken. Je kunt de kans op tekenbeten verkleinen door een lange broek en hoge sokken te dragen. Ook het gebruik van een insectenwerendmiddel met DEET verkleint de kans op een tekenbeet.

Een andere optie is om je te laten vaccineren tegen tekenencefalitis. De vaccinatie, die 95 procent bescherming biedt, moet door een arts worden voorgeschreven. Je krijgt in dat geval binnen 6 maanden tijd 3 vaccins. Deze vaccinaties vallen echter niet onder de basisverzekering en kosten in totaal rond de 150 euro. Of een vaccinatie voor jou raadzaam is, hangt onder meer af van je reisbestemming, reisplannen en medische situatie. Je kunt je huisarts hierover om advies vragen.

Bronnen: RIVM, Thuisvaccinatie, AD en GGD. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!