Met de auto naar Stockholm? In 2025 is het centrum alleen toegankelijk voor de elektrische auto

14 oktober 2023
2 Min. leestijd

Wil je met de auto naar Stockholm? Vanaf 2025 zijn enkel elektrische auto’s welkom in de binnenstad. Een deel van het centrum wordt namelijk een milieuzone. Bolides met een brandstofmotor moeten buiten dit gebied blijven. Wil je weten wat het voor jou betekent? Lees dan verder.

Meest progressieve milieuzone van Europa

Uit een Zweeds onderzoek blijkt dat kinderen die in Stockholm opgroeien een aanzienlijk slechtere luchtkwaliteit hebben, dan op het platteland. Daarom heeft de locoburgemeester een milieuzone aangekondigd, waar alleen elektrische auto’s mogen rijden. Het moet voor burgers ook een prikkel zijn om een elektrische auto aan te schaffen.

Milieuzone ligt in luxe winkelgebied

In Zweden mogen gemeenten sinds 2018 zelf bepalen of en waar er milieuzones komen. Deze ambitieuze variant bevindt zich in een gebied waar veel voetgangers en fietsers zijn, en waarvan de luchtkwaliteit duidelijk verbeterd moet worden. Het gaat om 20 blokken in de binnenstad van Stockholm, waar de luxe winkels en duurste kantoren staan.

Uitzonderingen

Er gelden een paar uitzonderingen voor auto’s die in de milieuzone mogen rijden. Mensen met een invalidekaart (ook als ze met iemand meerijden), politie, ambulances en de brandweer mogen wel in het gedeelte komen. Daarnaast blijft het nog een tijd mogelijk om met hybride bestelwagens de binnenstad te bereiken. Ook Motoren en scooters mogen voorlopig nog in het centrum blijven rijden.

Stockholm kent momenteel al een milieuzone. De regels hiervan lees je hier. Wil je een keer wintersporten in Scandinavië? Dit zijn een paar leuke tips.

Bronnen: NU.nl, Trouw. Foto: Shutterstock.

Op de hoogte zijn van het laatste vakantienieuws?

Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!