De kosten voor het laden van een elektrische auto kunnen in Europa flink verschillen. Dat blijkt uit het onderzoek van de ANWB over de laadkosten in het buitenland. In Zwitserland kost regulier laden 2 keer zo veel als in Noorwegen. Ook blijkt, in tegenstelling tot Nederland, dat het prijsverschil tussen normaal en snelladen in de meeste landen niet zo groot is. Snelladen is in sommige landen zelfs voordeliger. Dit moet je weten als je gaat laden in het buitenland.
In welk land kun je het voordeligst laden?
Het land waar je het voordeligst de elektrische auto kunt laden is Noorwegen. Of je nu kiest voor normaal of snelladen, het is in geen ander Europees land goedkoper. In Spanje en Frankrijk laad je opmerkelijk genoeg voordeliger aan een snellader dan aan een reguliere laadpaal. Sowieso is snelladen in het buitenland meestal niet per se (veel) duurder dan langzaam laden, zoals je misschien wel gewend bent in Nederland. Een reden hiervan is dat veel landen blokkeerkosten rekenen, wanneer je te lang een laadpaal gebruikt. In Nederland gebeurt dit zelden.
Welk land heeft de hoogste laadtarieven?
In Zwitserland ben je het minst voordelig uit als het gaat om laden. Zowel snel- als regulier laden is hier duurder dan in andere landen. Zo is het tarief voor normaal laden hier dubbel zo hoog als in Noorwegen. In sommige landen maakt het qua prijs wel uit of je voor de normale laadpaal of de snellader kiest. In Kroatië, België en Luxemburg loont het bijvoorbeeld om de gewone laadpaal te kiezen.
Wil je weten hoeveel het laden kost per land? Dan heeft de ANWB dit overzicht.
Kan ik beter langzaam of snelladen in het buitenland?
De tarieven tussen langzaam of snelladen verschillen dus meestal niet zo veel in het buitenland. Toch adviseert de ANWB om, als je twijfelt, voor snelladen te kiezen. Qua tijd kan dat ook lonen. In het buitenland is het risico op een hoge rekening kleiner bij snelladen, in vergelijking met een reguliere laadpaal. Een ander voordeel is dat de Nederlandse laadpas meestal wel bij buitenlandse snelladers werkt, maar dat kun je niet altijd bij reguliere palen verwachten. Kies je wel voor de langzame paal? Dan is het belangrijk dat je goed uitzoekt wat het tarief is van de laadpaal. Als dit laatste niet duidelijk is, kun je beter zoeken naar een andere paal om onverwachte kosten te voorkomen.
En ga je op reis? Vergeet dan niet dat ze in veel landen blokkeerkosten kunnen rekenen. Dit zijn extra kosten voor wanneer je auto ’te lang’ aan de (snel)laadpaal geparkeerd staat.
Bronnen: Archief, ANWB. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.