In het weekend van 14 september 2024 heeft noodweer in Midden- en Oost-Europa tot dramatische gevolgen geleid. Dammen zijn doorgebroken, dorpen staan onder water en de weersomstandigheden hebben al verschillende levens geëist. Als klap op de vuurpijl raast storm Boris ook nog door hetzelfde gebied. Bovendien is het extreme weer hiermee nog niet geweken. Wat moet je weten als je in dit gebied op vakantie gaat?
Welke landen hebben te maken met het noodweer?
De grootste problemen zijn momenteel in Tsjechië, Polen, Oostenrijk, Roemenië en Duitsland. Maar dit zijn niet de enige landen die last hebben of krijgen. De zware regenval heeft ertoe geleid dat het waterpeil van sommige rivieren enorm is gestegen. Zo moeten landen als Hongarije en Slowakije uitkijken voor wateroverlast in Boedapest en Bratislava. Beide hoofdsteden liggen langs rivier de Donau, waar de waterstand momenteel zorgelijk is. Ook het waterpeil in de Elbe, Inn en de Ilz staat zeer hoog.
In veel van de getroffen landen staan militairen paraat om ondersteuning te bieden.
Wat is de situatie per land?
Tsjechië
In Tsjechië is het in bepaalde regio’s goed mis. Vlakbij de Poolse grens zijn veel gebieden onderwater komen te staan. Er wordt hier gevreesd voor nog meer regenval. Ook als het later stopt zullen de zorgen niet voorbij zijn. Het aanhoudende hoge peil kan alsnog voor problemen zorgen.
Polen
In Polen is op (16 september) de noodtoestand uitgeroepen in de zuidwestelijke regio’s. Er valt hier de komende dagen nog meer regen. De kans op meerdere overstromingen en aardverschuivingen zijn uiterst reëel. Zie hier op Google Maps waar de overstromingen zijn.
Italië
De Italiaanse regio’s Emilia-Romagna, Toscane en Apulië zijn inmiddels ook getroffen door storm Boris. Er zijn hier meerdere overstromingen. Mensen die langs een rivier wonen worden opgeroepen op de hoogste verdieping van hun huis te verblijven. Waarschijnlijk duren de stortbuien nog tot vrijdag 20 september.
Kroatië
In Kroatië is op 18 september code rood aangekondigd. Hier worden zware windstoten verwacht.
Corsica
Ook op Corsica is het code oranje door de zware neerslag.
Oostenrijk (en Duitsland)
In Oostenrijk zijn al meerdere dammen doorgebroken door de wateroverlast. Premier Mikl-Leitner van Neder-Oostenrijk noemt het “een situatie die we nooit eerder hebben meegemaakt”. Het noodweer heeft in dit land niet alleen overstromingen veroorzaakt, ook is er in de Alpen (Zuid-Duitsland en Oostenrijk) zware sneeuwval ontstaan. Voor deze tijd van het jaar is dat uitzonderlijk. In de provincies Salzburgerland en Karinthië ligt een dik pak van soms wel meer dan een meter. De Arlbergpass is zelfs niet meer begaanbaar door de laag sneeuw. Reis je door dit gebied? Houd dan goed de reisinformatie van de ANWB in de gaten.
Roemenië
Ook Roemenië is zwaar getroffen door het noodweer. Vooral in het oosten van het land is veel wateroverlast. Het gaat om de provincies Galați en Vaslui. Het water kwam hier sneller dan het land had verwacht. Hier zijn dan ook tot nu toe de meeste dode gevallen.
Wat kan ik doen als ik op vakantie ben in een land met noodweer?
Als je naar een land in het getroffen gebied reist, of als je er al bent kun je een aantal dingen doen. Zo kun je soms je vakantie nog omboeken, of kun je de reis annuleren. Wat je kunt doen en hoe je dat regelt leggen wij hier uit.
Bronnen: NU.nl, ANP, NOS, RTL. Foto: ANP.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.