In Duitsland is het verboden om gebruik te maken van de functie voor flitsmeldingen op een flits-app. Maar na een baanbrekende rechterlijke uitspraak is nu bekend dat dit ook geldt voor bijrijders en andere passagiers. Zorg dus dat iedereen zijn flitswaarschuwingen uit heeft staan als je door Duitsland rijdt.
Ook andere passagiers zijn schuldig
Een Duitse autobestuurder moet toch een boete betalen, nadat de bijrijder gebruik maakt van een flits-app. Daar schrikken niet alleen Duisters van, ook in het buitenland is geschokt gereageerd. Men gaat er vanuit dat alleen de bestuurder de verboden meldingen niet aan mag hebben staan. Het gebruik van de andere functies van apps als Flitsmeister en Waze zijn wel toegestaan.
Je kunt de flitsmelder uitzetten door ‘radar melden’ te deactiveren. Toch is het soms de beste optie om de app (tijdelijk) te verwijderen. Je kunt tijdens een aanhouding lastig bewijzen dat je tijdens de rit geen waarschuwingen aan had staan. Heb je de functie wel en wordt je aangehouden? Een boete kost 75 euro.
Hebben meer landen verbod op flits-apps?
In veel landen is het gebruik van flitswaarschuwingen verboden. Zo ook in Frankrijk, waar alleen gevarenzones mogen worden weergegeven en niet de specifieke plaatsen van flitsers. Word je toch betrapt op het gebruiken van flitswaarschuwingen? Dan kan een boete zomaar 1.500 euro kosten. In Zwitserland, Turkije, Ierland en Slowakije moet je goed uitkijken. Het bezitten van een flits-app in zijn geheel is daar strafbaar. Alleen het uitzetten van flitsmeldingen is niet voldoende.
Mag ik in Nederland een flits-app gebruiken?
In Nederland is het gebruik van flits-apps met flitsmelder echter niet strafbaar. De Nederlandse autoriteiten geven aan als doel het verkeer zo veilig mogelijk te maken. Níet zo veel mogelijk snelheidsbekeuringen binnen te halen. Zo vindt het Openbaar Ministerie flits-apps juist bijdragen aan de verkeersveiligheid. Bestuurders houden zich hierdoor beter aan de maximumsnelheid.
Nederlandse flitsers
Ondanks dat flitsmelders nauwkeurig de locaties van flitspalen weergeven en op het juiste moment waarschuwen, is het verstandig je altijd aan de maximumsnelheid te houden. Ook kun je de eerste zijn die wordt geflitst voordat een flitser is aangemeld bij een van de apps. Daarnaast maakt Nederland ook gebruik van flexflitsers, waarbij de locatie van een paal continue wisselt.
Bronnen: 24auto.de, ANWB, AD. Foto: Shutterstock
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.
Beste Max,
Deze zomer gaan we met de auto op vakantie naar Hongarije via Duitsland en Oostenrijk en via Hongarije trekken we door naar Spanje. Via Slovenie, Italië en Frankrijk.
Vorige jaar ben ik er achtergekomen dat er in verschillende landen niet van flitspaalsignalering of radardetectie gebruik gemaakt mag worden, maar dit zit standaard op mijn navigatie in de auto..
Ik heb deze vraag neergelegd bij de dealer van de auto (Toyota C-HR) en gevraagd of de navigatie een update kan krijgen om zo van de problemen af te zijn van de flitspaalsignalering en radardetectie, alleen geeft de toyotadealer aan de signalering / detectie niet te kunnen verwijderen alleen heel mischien uit te kunnen schakelen, wat naar mijn mening niet voldoende is om geen boete te krijgen. Verder kunnen zij me niet helpen geven ze aan.
Kunnen jullie advies geven hoe met dit probleem om te gaan?
Ik wil namelijk niet het risico lopen dat ik dadelijk verschillende boetes riskeer.
Met vriendelijke groet,
Ralf van de Wetering