Voor wie binnen Europa reist is een geldige identiteitskaart meestal voldoende, maar er zijn wel uitzonderingen. Buiten Europa heeft u sowieso een paspoort nodig. Daarnaast is voor sommige landen een visum verplicht. En hoe zit het met de geldigheid van een identiteitskaart bij reizen binnen Europa. Wanneer heb je een paspoort nodig en kun je je rijbewijs als ID gebruiken in Europa? We zetten de verschillen tussen de (reis)documenten op een rij.
Reizen met identiteitskaart binnen Europa, wanneer paspoort?
Wanneer je binnen de Europese Unie reist, dan mag je dat wanneer je de Nederlandse nationaliteit hebt met een identiteitskaart doen. Ook EER-landen, Andorra, Monaco, San Marino, Turkije en Zwitserland vallen onder deze regeling. Op de website van de Rijksoverheid is te vinden naar welke landen u precies met een Nederlandse identiteitskaart kunt reizen.
Voor de landen binnen Europa, die buiten de regeling vallen heb je een paspoort nodig. Je moet je reisdocument niet alleen bij je hebben wanneer je de grens oversteekt, maar moet die altijd kunnen tonen. Een rijbewijs als ID, legitimatiebewijs, is niet voldoende. Ook voor de Caribische delen van Nederland heb je een paspoort nodig en is een identiteitskaart niet toegestaan. Voor het aanvragen van een ID-kaart is toestemming van ouders of gezaghouders nodig tot 12 jaar. Het documentnummer van een identiteitskaart begint altijd met een I.
Reizen buiten Europa met paspoort
Wanneer je de Nederlandse nationaliteit hebt en buiten de Europese Unie of overige aangesloten landen reist, dan heb je een geldig paspoort nodig. In sommige landen moet je paspoort bij binnenkomst of vertrek ook nog een aantal maanden geldig zijn. Dus check ruim voor vertrek of je paspoort niet verlopen is of binnenkort verloopt. Voor het aanvragen van een paspoort is tot 18 jaar toestemming van de ouders of gezaghouders nodig. Het documentnummer van een paspoort begint altijd met een N.
Visum
Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied of het Caribisch deel van het Koninkrijk. Voor andere landen moet je mogelijk wel een visum hebben. Bij de ambassade of het consulaat van het land waar je naar toe reist kunt u navragen of dit zo is. En of er nog andere voorwaarden zijn om het land in te kunnen reizen. Aanvragen van een visum kan bij de ambassade of het consulaat van uw bestemmingsland.
In sommige gevallen kan een reisorganisatie het desgewenste document voor je regelen en er bestaan speciale bureaus die je dit werk uit handen nemen. Daar zijn extra kosten aan verbonden. Soms, maar zeker niet altijd, is het mogelijk om in landen met een visumplicht bij aankomst nog een visum te regelen. Hiervoor kun je het beste naar informeren bij het consulaat of de ambassade. In een eerder artikel gaan we in op waar je bij het aanvragen van een visum op moet letten.
Dit onderwerp wordt besproken in de uitzending van MAX vakantieman op maandag 17 augustus 2020.
Voorbereid op vakantie
Het is dus van belang dat je het juiste identiteitsbewijs bij je hebt. Echter gelden er in sommige landen nog andere verplichtingen voordat je mag inreizen. Zo is soms nog een corona- of andere reisvaccinatie vereist. Landen mogen de toegang weigeren als je je niet hebt laten inenten.
Lees ook: Paspoort op vakantie afgeven of niet?
10 tips om vakantie-ellende op het vliegveld te voorkomen.
MAX vakantieman: onduidelijkheid over kosten bij aanvragen visum.
Bronnen: Rijksoverheid, Nederland Wereldwijd, ANWB. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.