Sommige mensen zijn bang voor onweer, terwijl anderen liever geen flits missen. Maar rijd je in de auto? Dan kan het verstandig zijn om extra goed op te letten. Meestal ben je gewoon veilig in de auto. Maar de auto kan wel door onweer beschadigd raken. En ben je in elke auto veilig tijdens de donder en bliksem?
Kan ik het best doorrijden of ergens stoppen tijdens onweer?
In een auto ben je door de metalen carrosserie goed beschermd tegen blikseminslag. De carrosserie dient als een zogenaamde kooi van Faraday. Dat betekent niet dat de weersomstandigheden op dat moment ongevaarlijk zijn. Onweer gaat vaak gepaard met zware regenval, hagel of harde wind. Parkeren op een veilige plek is dan de beste optie. Doe dit dus niet ergens hoog in de bergen, maar liever op een lage plek en ook niet te dicht bij bomen. Heb je nog een losse antenne op het dak, probeer deze dan als het lukt eraf te halen.
Kan bliksem een auto beschadigen?
Ja dat kan, ondanks dat je als bestuurder zelf veilig bent, wil dat niet zeggen dat de auto er zelf onbeschadigd vanaf komt. Banden kunnen door de geleiding kapot gaan, maar ook de apparatuur in de auto kan het begeven.
Moet ik de auto ontladen na blikseminslag?
Dit hoeft niet. Via het dak wordt de stroom langs de zijkanten naar de grond geleid dankzij de metalen constructie. De constructie die dient als een kooi van Faraday leidt de elektrische lading vanzelf weg. De auto is na bliksemaanslag dus al ontladen.
Ben je in een brandstofauto veiliger dan in een elektrische auto bij onweer?
Het wordt wel eens gezegd dat een elektrische auto onveiliger is dan een brandstof auto als het te maken krijgt met blikseminslag. Toch maakt het niet uit. Bij beide type auto’s wordt de ontlading naar de grond geleid. Zelfs als je elektrische auto aan de stekker ligt kan er niks gebeuren. Alleen als je laadpaal thuis geen overspanningsbeveiliging heeft, kun je de stekker er voor de zekerheid uithalen.
In welke auto’s ben ik niet veilig tijdens onweer?
Er zijn auto’s waarin je wel moet uitkijken als het begint te donderen en bliksemen. Denk aan cabrio’s met een stoffen dak. Hier werkt het effect van de kooi van Faraday slecht, omdat de carrosserie niet alleen van metaal is. Je kunt in dit geval beter op een veilige plek parkeren. Hetzelfde geldt voor auto’s met een frame van kunststof.
Tijdens onweer, kun je ook te maken krijgen met hevige regenval. Dit kunt je doen om aquaplaning te voorkomen.
Bronnen: AutoWeek, Brandweer, Brabants Dagblad, AD. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.