Van 15 tot 21 april 2024 is er door heel Europa een flitsmarathon gaande. Er wordt in deze week extra flitsapparatuur ingezet in verschillende Europese landen. Dus ook op de Nederlandse wegen.
Wat is een flitsmarathon?
De flitsmarathon is een initiatief van de Europese politieorganisatie Roadpol. Het is een samenwerkingsverband met de politiekorpsen van 29 landen. Zij willen het aantal verkeersslachtoffers in Europa terugbrengen. De helft van deze landen doet mee aan de flitsmarathon, de actie wordt ook wel Speed Marathon genoemd.
Waarom is het zo belangrijk om snelheidsovertreders aan te pakken?
Even ter vergelijking: in Europa rijdt 23 tot 59 procent van de weggebruikers te hard. Als iedereen hun snelheid met slechts 1 kilometer per uur zou verlagen scheelt dat op jaarbasis 2100 verkeersdoden, aldus het European Transport Safety Council. Een derde van alle dodelijke verkeersslachtoffers in Nederland komt dan ook door te hard rijden. In Europa is het overschrijden van de snelheidslimiet zelfs de grootste reden van het aantal verkeersdoden, het gaat om 25.000 gevallen.
Waar moet ik opletten in Nederland?
In Nederland staan al veel (mobiele en flex-) flitsers en trajectcontroles. Maar vanaf 15 april wordt er extra op snelheidsovertreders gelet. Je kunt er vanuit gaan dat Roadpol alles op alles zal zetten om hardrijders aan te pakken. In Midden-Nederland werden in 2023 tijdens dezelfde actie 3.000 overtredingen geregistreerd, 44 rijbewijzen zijn toen ingenomen.
Waar is de flitsmarathon in de Europese landen?
Naast Nederland zet Roadpol ook zo veel mogelijk flitsapparatuur in langs andere Europese wegen. Met name op 19 april wordt er het strengst gecontroleerd. Op deze dag nemen de meeste landen deel aan de flitsmarathon, welke dat zijn is niet duidelijk. De belangrijkste tip om geen boete te krijgen is: niet te hard rijden, ook als de flitsmarathon weer voorbij is. Dat is niet alleen voordelig voor de portemonnee, maar ook voor de veiligheid.
Waar moet ik extra op letten?
Ben je van plan om een flits-app te gebruiken? Houd er rekening mee dat dit in sommige landen verboden is. Dan krijg je geen boete voor te hard rijden, maar wel voor het gebruiken van de app. Oók als de bijrijder de app aan heeft.
Bronnen: AD, AutoWeek, RTL.nl. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.