Voortaan meer kans op een boete bij een snelheidsovertreding in België

10 november 2023
2 Min. leestijd

De kans op een een snelheidsovertreding in België wordt binnenkort een stuk groter. Gek genoeg veranderen de verkeersregels verder niet. De reden dat de kans op een boete groter wordt, is omdat de flitspalen in België beter worden afgesteld. Hierdoor zijn ze een stuk nauwkeuriger. Dit gaat er veranderen:

Belgische flitspalen flitsen niet nauwkeurig, hoe kan dat?

De flitspalen op op Belgische wegen (uitgezonderd van snelwegen) hebben momenteel nog een hoge ’tolerantiemarge’, oftewel: ze flitsen niet heel nauwkeurig. Ook staan sommige palen zelfs (tijdelijk) uit. Je kunt als bestuurder op deze manier wegkomen met een kleine snelheidsovertreding.

Waarom zijn de flitsers niet nauwkeurig afgesteld?

Dat flitsers in België nu minder streng zijn of zelfs uitstaan heeft een opmerkelijke reden: de politie wil zo voorkomen overspoeld te raken met boetes. Het gaat met name om provinciale wegen en kleinere wegen. Alhoewel de flitsers langs de eerstgenoemde wegen momenteel al worden aangepast. Op de snelweg zijn de palen ook al beter afgesteld. Deze maatregel heeft geleid tot een toename van 30 procent aan verkeersboetes.

Hoe gaat de politie de snelheidsovertredingen verwerken?

Je denkt nu misschien: als de boetes voor snelheidsovertredingen op de snelweg zo hebben toegenomen, hoe doen ze dat als alle flitsers straks nauwkeuriger worden afgesteld? De Belgische politie gaat om die reden straks meer personeel inzetten. Zo kunnen alle boetes worden verwerkt. Heb je een verkeersboete gekregen uit het buitenland? Zo controleer je hem op echtheid.

Niet alleen in België. maar ook in Nederland loop je meer kans op een boete voor een snelheidsovertreding. Dit komt doordat er steeds meer flexflitsers worden geplaatst. Wil je weten hoe dat zit? Lees dit artikel. Wil je liever geen Belgische verkeersboete, maar juist voordeliger uit zijn? Denk er dan eens aan om hier te tanken.

Bron: ANP. Foto: Shutterstock.

Wil je meer weten over verkeersboetes in het buitenland?

Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!