Weercode paars in Duitsland door extreme sneeuwval, maar ook andere Europese landen verwachten zwaar winterweer

18 januari 2024
2 Min. leestijd

Terwijl in Nederland het ergste winterweer voorbij is, is het in andere Europese landen andere koek. Vele verwachten extreem winterweer en in Duitsland geldt zelfs code paars; een weercode die wij in Nederland niet kennen, maar vergelijkbaar is met rood. Hier is hevige sneeuwval al sinds 17 januari 2024 aan de gang en voorlopig nog niet afgelopen. Dit is er aan de hand.

Wat betekent weercode paars?

Code paars is de hoogste weercode die kan worden afgegeven door de Duitse weerdiensten. Het is vergelijkbaar met weercode rood, de hoogste die wij in Nederland kennen. Net zoals onze rood, wordt paars, die mogelijk net iets ernstiger is, nauwelijks gebruikt. Het is dus belangrijk om goed op te letten en te overwegen of dit wel het juiste moment is om door Duitsland te reizen voor bijvoorbeeld wintersport.

Hoe is het weer in Duitsland momenteel?

In Duitsland is er zware ijzel en ook ligt er een flink pak sneeuw. Zo erg dat sommige zwakke daken mogelijk kunnen instorten en andere voorzieningen de zware sneeuw mogelijk niet kunnen houden. Daarnaast zorgt de sneeuw er eveneens voor dat vrachtwagenchauffeurs de snelweg niet meer af kunnen en hier moeten overnachten. Om nog maar te zwijgen over de spekgladde wegen door de ijzel.

Wat zijn de gevolgen van het winterweer in Duitsland?

Luchthaven Frankfurt heeft alle vluchten geannuleerd. Ook de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft verschillende vluchten geschrapt. Dit geldt ook voor sommige vluchten van KLM tussen Schiphol en München. In Keulen rijden er geen bussen. Overigens blijven de Nederlandse treinen van en naar Duitsland vooralsnog wel rijden.

Welke landen hebben nog meer last van het zware winterweer?

Naast Duitsland krijgen Frankrijk en België het ook zwaar. Vrachtwagens mogen in de Ardennen niet meer rijden vanwege de kans op ijzel. Zijn ze er wel? Dan moeten ze stil blijven staan. Ook belangrijke topduels in het Belgische voetbal kunnen door de weersomstandigheden niet doorgaan.

Ga je toch naar Duitsland? Let er dan op dat in sommige delen winterbanden en of sneeuwkettingen verplicht zijn.

Bronnen: ANP, RTL Nieuws, NU.nl. Foto: ANP.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!