Winkel, museum of restaurant dicht tijdens je vakantie? Zo laat zijn de siësta’s in het buitenland

17 juli 2023
3 Min. leestijd

In landen waar het gemiddeld warmer is dan in Nederland, is het een gewoonte om een middagdutje te doen op het heetst van de dag. Zo is een siësta in Italië, Griekenland of Spanje heel normaal. Vaak zijn winkels, musea en bedrijven tussen bepaalde tijden gesloten. Ga je op vakantie naar een warm land? Dan het handig zijn hier rekening mee te houden. Dit zijn de tijden van siësta’s en rustmomenten in de populaire Europese vakantielanden.

Waarvoor is een siësta?

In sommige landen wordt het zo heet, dat het te zwaar is om nog te werken of überhaupt in de zon te komen. Daarom houden mensen in de heetste uren van de dag een rustmoment, zodat ze geen last hebben van de hitte. De betekenis van het woord siësta wordt nog wel eens verschillend geïnterpreteerd. In Spanje houden ze vaak nog daadwerkelijk een middagdutje, maar in Italië of Griekenland betekent het eerder een moment dat je zo weinig mogelijk uitvoert.

Vanwege de pauze in de middag is het in deze Mediterrane landen normaal om te werken tot 20.00 uur ’s avonds. Niet gek dat hier meestal pas om 22.00 uur wordt gedineerd. Let er dus op dat veel restaurants ook later open gaan dan in Nederland.

Een Spaanse siësta

In Spanje is het normaal om tijdens siësta een middagdutje te doen. Hij wordt meestal gehouden tussen 14.00 en 17.00 uur. De siësta neemt wel af in populariteit, toch zul je zien dat kleinere winkels dicht zijn en het straatbeeld rustiger wordt. De meeste supermarkten zijn tegenwoordig wel gewoon de hele dag open.

Een Italiaanse riposo

In Italië is het middagdutje iets minder populair, maar niet ongebruikelijk. Zo wordt er zo nu en dan een zogenaamde riposo gehouden. Dit betekent: zo min mogelijk inspanning op het heetst van de dag. Vaak is het een lekkere lunch en verder niets doen. Ook hier wordt er pas laat gedineerd, net als in Spanje. De riposo vindt meestal plaats tussen 13.00 en 16.00 uur ’s middags. Let op, hierdoor zijn de restaurants ’s avonds vaak pas na 20.00 uur geopend.

De Griekse messimeri

Ook de Grieken nemen een rustmoment op de dag. Tussen 14.00 en 17.00 uur zijn de meeste winkels gesloten. Tijdens deze messimeri kun je beter niemand storen, dit wordt als onbeleefd beschouwd.

Alhoewel de middagslaapjes over het algemeen minder populair worden, kan het verstandig zijn om vooraf online te checken of jouw beoogde museum of winkel ook gesloten is tijdens de siësta. Zo kom je op je vakantie niet voor een dichte deur te staan.

Bron: Quest, Spanje Vandaag, Elizawashere. Foto: Shutterstock.

Wil je meer tips voor je vakantie?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!