België winnaar Fietsroute van het Jaar 2023: dit is de route

05 maart 2023
2 Min. leestijd

De Fiets en Wandelbeurs verkiest de EuroVelo 5 als Fietsroute van het Jaar 2023. De originele route loopt van Canterbury Engeland naar Brindisi in Italië. Hiermee wordt een oude pelgrimsroute gevolgd die oorspronkelijk verder richting Jeruzalem gaat. Echter is de weg niet in alle betrokken landen klaar. Het deel dat vanuit Frankrijk via Brussel naar Luxemburg loopt is bekroond tot winnaar. Hiermee gaat de titel naar België.

Van west naar oost

De route loopt dwars door België heen. Zo fiets je van het westen naar het oosten. Onderweg rijd je op oude spoorwegen en jaagpaden. De weg verloopt rustig en je fietst langs vele rivieren en kanalen. Waar ons buurland meestal bekend staat om zijn slechte wegen, is de EuroVelo 5 juist zeer goed begaanbaar.

Wat kom ik tegen tijdens de route?

Onderweg kom je door allerlei verschillende omgevingen. Zo fiets je midden in de natuur tot door hartje Brussel. Tijdens de tocht kom je regelmatig voorzieningen tegen als bankjes, informatieboorden en er is een redelijk aanbod in plekken om te overnachten. Zo mag je in iemands tuin je tent opzetten als de aanbieder bij Campspace is aangesloten. Hier zijn er onderweg aardig wat van.

Het is niet ver van ons vandaan en fietsen is gezond, dus waarom zou je de tocht niet een keer wagen?

Verkozen tot winnaar van 2023

De jury heeft zijn keuze gebaseerd op de enorme afwisseling op de route. Ook gaan veel stukken over fietspaden. Vorig jaar won de Ierse Royal Canal Greenway de eretitel Fietsroute van het Jaar 2022. Voor de prijs in 2023 waren naast de EuroVelo 5 ook de Kastelenroute in Denemarken en Vänerleden in Zweden genomineerd. Daar lees je hier meer over.

Ben je meer van het wandelen? De beste wandelroute van 2023 is het Nederlandse Stellingenpad.

Bronnen: Pretwerk, NRIT Media, Fiets en Wandelbeurs Nederland. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!