Maakt de plek van de accu in een elektrische fiets uit?

15 februari 2023
3 Min. leestijd

Bij de ene elektrische fiets zit de accu in het frame, terwijl de andere e-bike de batterij op de bagagedrager heeft liggen. Tijdens het rijden van de fiets merk je niet veel verschil. Toch kan een bepaald model wel beter bij je passen dan een ander. Wil je weten hoe dat zit? Lees dan verder.

Verschillende soorten e-bikes

De 3 meest gangbare vormen van elektrische fietsen zijn degenen met de accu voor de zitbuis, die waarbij de accu vastzit in het frame en die met een batterij op de bagagedrager. De laatstgenoemde is de meest voorkomende variant in Nederland.

Gebruiksgemak

Het grote verschil tussen de elektrische fietsen zit hem in het gebruiksgemak. Bij sommige fietsen is het plaatsen van een kinderzitje makkelijker dan bij de ander. Ook hebben sommige e-bikes een mooier design, maar daarvan gaat het opladen niet zo gemakkelijk als bij een uitneembare accu. Zo hebben alle elektrische fietsen voor- en nadelen. We zetten ze op een rij.

Accu voor de zitbuis

Aan een e-bike met een accu voor de zitbuis zitten verschillende voordelen. De bagagedrager zit iets lager waardoor een kinderzitje makkelijker past. Ook is er meer ruimte om het zadel lager te zetten dan de andere soorten elektrische fietsen. Een pluspunt is de gewichtsverdeling. Doordat de accu verticaal onder je staat voelt het minder zwaar en ben je stabieler. Het nadeel van de accu voor de zitbuis is dat de accu lastig uit het frame te halen is.

Vast in het frame

Een accu verwerkt in het frame is de beste optie qua design. Je ziet de batterij niet overduidelijk zitten, omdat hij in de fiets verwerkt is. Hierdoor ziet de fiets er strak uit en is hij vaak ook lichter in gewicht. Het nadeel van deze e-bike is dat je alleen kunt laden bij de fiets. De accu eruit halen is vaak niet mogelijk. Bij de voertuigen waar dat wel kan gaat het vaak niet heel eenvoudig.

Op de bagagedrager

Een e-bike met een accu in de bagagedrager is relatief wat zwaarder, maar wel het meest gebruiksvriendelijk. Je kunt de batterij eenvoudig bevestigen en verwijderen om hem op te laden. Wel is de accu met de houder samen meestal zo rond de 2,5 kilo. Je bent hierdoor net iets minder stabiel. Ook kan de duidelijk zichtbare accu bij deze fiets uitnodigend zijn voor dieven. Dit kun je echter minder aantrekkelijk maken door de bagagedrager te verstevigen met een stalen beugel.

Ben je van plan een elektrische fiets aan te schaffen? Zorg dan dat je met de 3 varianten een proefrit maakt. Zo kom je er vanzelf achter wat het best bij je past.

Bronnen: Fietsersbond, ANWB. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • UlliB
    UlliB

    Een verwijderbare accu maakt de fiets lichter op de fietsdrager. Bovendien kun je het dieven moeilijker maken als je de accu meeneemt wanneer je de fiets aan een wat onveilige plaats moet stallen.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!