Met deze tips wordt je e-bike minder snel gestolen

25 augustus 2023
3 Min. leestijd

Steeds meer mensen hebben een e-bike. Het maakt het fietsen makkelijker, sneller en je kunt er ook heerlijk mee op vakantie. Maar er zit een keerzijde aan de populariteit, de fietsen worden namelijk in grote getale gestolen. Om jouw e-bike beter te beschermen tegen diefstal, hebben we een aantal tips. 

1. Minimaal 2 fietssloten

Zet je fiets niet met 1, maar met minstens 2 sloten op slot. Gebruik naast het standaard beugelslot bijvoorbeeld ook een kettingslot. Om de kans op diefstal te verlagen kun je zelfs beter 3 sloten gebruiken. Dieven zijn dan minder geneigd moeite te doen om zoveel sloten open te breken. Wil je er zeker van zijn dat je een goed slot hebt gekocht? Kijk dat of hij over het ART-keurmerk beschikt.

2. Parkeer je fiets beschut

Staat je fiets los en in het openbaar? Dan is hij makkelijker mee te nemen dan wanneer de e-bike in een (bewaakte) fietsenstalling geparkeerd staat. Zo’n stalling is niet op alle plekken aanwezig, maar je kunt wel kiezen om een onopvallende plek op te zoeken. Doordat de fiets minder in het zicht staat, is de kans dat dieven jouw fiets buitmaken kleiner.

3. Neem je accu mee om diefstal te voorkomen

De waarde van een e-bike zit hem vaak in de accu. Zo wordt soms niet de hele fiets, maar alleen de accu gestolen. Wanneer je de accu uit de e-bike haalt, is de fiets minder aantrekkelijk voor dieven en loop je minder kans dat de batterij wordt gestolen. Dit is natuurlijk niet bij alle modellen mogelijk, want veel fietsen hebben tegenwoordig een ingebouwde accu.

4. Zet je fiets vast aan ‘de vaste wereld’

Zet je e-bike aan iets stevigs vast zoals een brug of fietsenrek. Als hetgeen waar de fiets aan vastzit makkelijk los te halen is, vinden dieven het niet erg om daar iets meer moeite voor te doen.

5. Doe de fiets altijd op slot, ook thuis

Waarschijnlijk zet je de fiets zo vaak mogelijk op slot. Maar doe dit ook als je thuis bent, zelfs voor een kort moment. Wanneer je de fiets in de tuin zet omdat je binnen iets moet pakken, kan dit een uitstekend moment zijn voor een dief om de fiets mee te nemen. Dit wil je natuurlijk liever voorkomen. Zet de fiets in de schuur ook op slot.

Ben je van plan om een e-bike aan te schaffen? MAX Vandaag heeft tips waar je op kunt letten.

Bronnen: ANWB, ANP, Fietsersbond, Stella. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!