Tijdens een storm blijf je het liefst binnen. Maar soms moet je wel naar buiten voor bijvoorbeeld je werk of andere verplichtingen. Met onderstaande tips ga je veilig en voorbereid de weg op.
Storm
Goed om te weten: we spreken pas van een storm wanneer er sprake is van windkracht 9 of hoger. Dit is het geval wanneer een uurgemiddelde windsnelheid tussen de 75 en 88 kilometer per uur gemeten wordt. Een zware storm en zeer zware storm hebben windkracht 10 en 11. Bij windkracht 12 is er sprake van een orkaan, maar dit komt zelden in Nederland voor. Sinds september 2019 krijgen stormen waarvoor het KNMI een code oranje of rood voor afgeeft een naam.
Is er een kans op windstoten van meer dan 75 km per uur dan spreken we van code geel. Boven 100 kilometer per uur wordt het code oranje en code rood wordt uitgegeven als er een kans bestaat dat extreem weer een grote impact heeft op de samenleving.
Toch naar buiten tijdens de storm
Tijdens een storm met code oranje of rood wordt het afgeraden om de weg op te gaan. Maar soms heb je geen andere keus. Het is dan wel van belang dat je rekening houdt met de omstandigheden en een aantal adviezen opvolgt.
Geen hoge voertuigen
Ga tijdens een storm bijvoorbeeld zeker niet de weg op met de caravan, camper of aanhangwagen. Dit wordt ten zeerste afgeraden. Hoge voertuigen vangen namelijk veel wind. Is het echt noodzakelijk rijd dan niet te hard en vermijd bruggen, dijken en andere open vlaktes.
Verminder snelheid en hou veel afstand
Ook als je met de auto vertrekt, is het raadzaam om je snelheid te verminderen en veel afstand te houden. Hierdoor heb je langer de tijd om te reageren tijdens onverwachte situaties. Door de snelheid te verlagen heb je ook meer controle over de auto. Mocht de wind van de zijkant tegen de auto aanslaan, dan heb je bewegingsruimte om dit op te vangen. Dat geldt ook voor de luchtdrukverschillen die optreden als er vrachtverkeer passeert. Hou daarom beide handen aan het stuur, want dan kun je dit makkelijker opvangen.
Rij rustig door plassen om aquaplaning te voorkomen
Is er tijdens de storm ook hevige regenval en liggen er grote plassen op de weg? Rijd daar dan rustig doorheen. Er kan namelijk aquaplaning optreden. Er ontstaat dan een waterlaagje tussen de band en het wegdek, waardoor je even geen controle hebt over de auto. Dit ontstaat vooral als je te hard door een plas rijdt of als de band de hoeveelheid water niet kan verwerken. Merk je dat je grip verliest? Laat het gas dan rustig los en houd het stuur vast, maar stuur zo min mogelijk. Ga niet trekken. Slibt de auto toch, blijf dan kijken en sturen naar de richting waar je naar toe wilt en trap de koppeling in. Voor automaatrijders is het advies om de auto dan in de N-stand te zetten.
Parkeer niet onder een boom
Ben je eenmaal aangekomen op je bestemming? Parkeer de auto dan niet onder een boom. Door de storm vallende takken of bomen kunnen de auto namelijk beschadigen of zelfs verpletteren.
Op de fiets de storm trotseren
Moet je op de fiets de storm trotseren? Ook dan moet je extra goed opletten. Pas op voor vallende takken en voorkom dat je de autoweg op slingert. Ga echter niet krampachtig fietsen, maar probeer enigszins te ontspannen. Om zo min mogelijk wind te vangen, kun je het beste je jas dichtmaken en net als een wielrenner voorover gebogen fietsen.
(Bron: KNMI, ANWB, MAX Vandaag, Fietsersbond, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.