Nederland is een echt fietsland. Er zijn hier zelfs meer fietsen dan het aantal inwoners. Echter, omdat wij zoveel fietsen, zijn er ook regels nodig om het veilig te houden. Zo kun je diverse boetes krijgen als je de verkeersregels overtreedt. Wil je weten waar je een bekeuring voor kunt krijgen? Lees dan verder.
Verschillen in de prijzen van boetes
De prijzen van boetes voor fietsers kunnen sterk variëren. Mist je fiets een fietsbel of is deze kapot? De boete daarvoor bedraagt 40 euro. Terwijl het fietsen met een telefoon in je hand 150 euro je kost. Er zijn 38 boetes die fietsers kunnen krijgen. We leggen er in dit artikel een aantal uit.
Let op: de prijzen die worden genoemd, zijn exclusief de 9 euro aan administratiekosten en gelden voor mensen vanaf 16 jaar. Ben je jonger? Dan worden de genoemde bedragen gehalveerd.
Welke soorten boetes zijn er?
Fietsboetes zijn verdeeld in 2 categorieën, namelijk ‘mankementen’ en overtredingen op basis van ‘gedrag’. In het geval van mankementen voldoet je fiets niet aan de eisen. Voor (gevaarlijk) gedrag kun je ook worden beboet. Het gaat om lichte tot ernstige misdragingen. De duurste fietsboete is voor rijden onder invloed. Dit bedraagt 200 euro.
Boetes vanwege een mankement
Voor de kleine mankementen aan je fiets kun je een bekeuring van 40 euro krijgen. Het gaat hierbij om kapotte of ontbrekende reflectoren. Wanneer je rem, verlichting, fietsframe of trappers stuk zijn, is de boete 60 euro. Een stuur dat niet goed functioneert, kost meer geld. Hiervoor moet je na aanhouding 110 euro betalen.
Bekeuring voor verkeerd gedrag
Je hand niet uitsteken? Of niet stoppen voor een stopstreep? De politie mag je hiervoor beboeten. Deze gedragingen kunnen gevaarlijke gevolgen hebben. Ook het negeren van een verplichte rijrichting of je fiets op een verboden plek stallen levert een bekeuring van 40 euro op. Haal je rechts in? Of verleen je geen voorrang? Dit komt je duurder te staan. Deze overtreding kost je 110 euro. Dit bedrag wordt nog hoger als je geen voorrang geeft aan een voetganger op een zebrapad, hiervoor ben je namelijk 160 euro kwijt. Hetzelfde bedrag ben je kwijt als je iemand met een blindenstok niet voor laat gaan.
Ben je benieuwd naar welke fietsboetes er zijn? Op de website van het Openbaar Ministerie kun je alle overtredingen opzoeken. Wij leggen in dit artikel uit hoe je boetes voor (verkeerde) fietsverlichting voorkomt.
Bronnen: Fietsersbond, Openbaar Ministerie. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.
e.e.a. is natuurlijk vervelend , echter juist in een dicht bevolkt land vereist strenge maatregelingen !!