Gewicht camper vaak te hoog, weet jij hoeveel je camper weegt?

01 juli 2019
4 Min. leestijd

Een te zwaar beladen camper kan een vervelende boete opleveren en bovendien tot onveilige situaties leiden. Toch weten veel camperaars niet wat het gewicht van hun camper is. Met de campagne Weet wat je weegt wil Europa’s grootste camperclub NKC daar verandering in brengen. De campagne bestaat onder andere uit 5 weegmomenten, waarbij camperaars verspreid door het land kosteloos hun beladen camper kunnen wegen.

2 op de 5 camperaars weegt de camper niet

Uit een peiling op de website van de NKC blijkt dat 2 op de 5 camperaars hun gewicht camper nog nooit gewogen heeft. 1 op de 4 van de campers is wel eens te zwaar beladen op pad gegaan. Nog eens 20 procent heeft daarnaast geen idee of hun voertuig wel eens te zwaar beladen is geweest. Stan Stolwerk, directeur van de NKC: “We schrikken van deze cijfers.” Overgewicht voorkomen begint volgens Stolwerk bij bewustwording van het gewicht. “Wanneer je weet wat je weegt, kun je maatregelen nemen. We proberen de drempel naar de weegbrug te verlagen. Het is waarschijnlijk geen kwade opzet van de overbeladen camperaar, maar eerder onwetendheid over de gevolgen.” Want wist jij bijvoorbeeld dat de camperverzekering in sommige gevallen eventuele schade niet dekt?

Maximaal toegestane gewicht camper

Als een camper overbeladen is beïnvloedt het gewicht de rijstabiliteit. Ook het remvermogen kan verminderen, de achteras kan breken, je kunt een klapband krijgen of een gebroken veer. Niet echt bevorderlijk als je bijvoorbeeld in Oostenrijk in bergachtig gebied rijdt. Een camper heeft een toegestane maximummassa, dit is ook terug te vinden op het kentekenbewijs. Dit is het maximale gewicht dat de camper mag wegen, inclusief belading en passagiers. Alles wat de camper meer weegt dan de toegestane maximummassa is overgewicht. NKC heeft een handig overzicht gemaakt waarin je terug vindt hoeveel zaken die in de camper mee gaan gemiddeld wegen:

Campers

Gewicht camper opwaarderen

In Nederland mag met een B-rijbewijs een voertuig bestuurd worden met een maximale toegestane massa van 3.500 kilogram. De meeste campers op de Nederlandse markt worden echter in het buitenland geproduceerd, waar andere regels gelden. Er is vaak weinig laadvermogen over, omdat het verschil tussen het ledige gewicht van de camper en de toegestane maximummassa klein is. NKC raadt aan een laadvermogen van minimaal 500 kilogram te hanteren. Het gewicht van bagage en passagiers loopt namelijk heel snel op, zoals je ook in het overzicht hierboven kunt zien. Lukt het niet het gewicht van de camper bij het beladen op het maximaal toegestane gewicht te houden, dan kun je bij de RDW het gewicht van de camper laten opwaarderen naar een hogere toegestane maximummassa. Afhankelijk van wat de technische maximummassa toelaat. Vanzelfsprekend moet je dan wel ook een rijbewijs C of C1 halen.

Weegmomenten

Tijdens de weegmomenten van de NKC zijn camperaars welkom om de camper kosteloos te laten wegen op een locatie vlak bij de snelweg. De NKC raadt aan met een volledig bepakte camper naar een weegbrug te gaan. Zo weet je wat de camper reisklaar weegt. Neem je de volgende keer andere spullen of meer passagiers mee, dan kun je zelf de rekensom maken. De weegmomenten vinden in 2019 plaats op:

  • Zaterdag 4 mei: Pannenkoekenhuis de Zon, Weemstraat 5, 7031 GE Wehl
  • Zaterdag 25 mei: P+R Haren A28, Afslag 38, 9752 EJ Haren
  • Zaterdag 8 juni: Chauffeurscafé Treurenburg, Treurenburg 1, 5221 CD ‘s-Hertogenbosch
  • Zaterdag 15 juni: Industrieterrein Westzanerpolder, Kleine Steng, Westzaan
  • Zaterdag 6 juli: Chauffeurscafé De Tweede Steeg, Hogeweg 227, 3816 BS Amersfoort

Boetes per land bij overgewicht

Een juist geladen camper biedt niet alleen een betere veiligheid, u voorkomt tevens boetes voor overgewicht. Een boete kost je op z’n minst 10 euro, maar kan oplopen tot wel 6.000 euro. NKC heeft het per land voor je op een rij gezet:

Campers

In de uitzending van 1 juli 2019 neemt MAX Vakantieman een kijkje op een weegdag, waar tientallen camperaars met hun eigen gewicht worden geconfronteerd. Je ziet het om 20.30 uur op NPO 1.

Bron: NKC. Foto: NKC

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!