Deze campings in Nederland en de rest van Europa vinden kampeerders het leukst

26 januari 2023
4 Min. leestijd

Aan het begin van het jaar gaan veel mensen op zoek naar een nieuwe vakantiebestemming voor de zomer. Zo heb je wat om naar uit te kijken en kun je soms profiteren van vroegboekkorting. Wie op zoek is naar inspiratie voor een kampeervakantie in eigen land of elders in Europa kan gauw verder lezen, want de beste campings van 2023 zijn bekend.

Vakjury en publieksjury kiezen winnende camping

De ANWB houdt al sinds 1987 elk jaar een verkiezing van mooiste campings in Nederland en in de rest van Europa. Die worden normaal gesproken gekozen door een vakjury. Voor de prijzen van 2023 mogen voor het eerst ook kampeerders meebepalen. De vakjury heeft een voorselectie gemaakt van 30 campings in Nederland en 30 in het buitenland. Hierbij is gekeken naar een aantal criteria. De publieksjury van ruim 18.000 kampeerders heeft daarna de winnaars in 3 categorieën gekozen. Elk jaar zijn er andere categorieën.

Dit jaar is onderscheid gemaakt tussen kleine campings, bijzondere huuraccommodaties en familiecampings aan zee. De winnaars zijn overigens niet allemaal speciale ANWB-campings. De camping met de meeste stemmen heeft niet automatisch gewonnen, per categorie zijn specifieke aspecten belangrijk gemaakt. Hierdoor wint degene die hoog scoort op een bepaald onderdeel.

Kleine camping

Bij de kleine campings zijn met name de ligging en de prijskwaliteitverhouding de belangrijkste aspecten. In Nederland is camping De Nesse in Limmen (Noord-Holland) als beste uit de bus gekomen. Dit is een camping met 28 kampeerplaatsen voor caravans en campers tot 6 meter en ze hebben 2 hooiberghuisjes te huur. Voor vouwwagens en tenten is deze plek minder geschikt, omdat de kampeerplekken een tegelplateau hebben. De harde ondergrond maakt het minder prettig. En voor wie een hond mee wil nemen op vakantie, moet deze kampeerplek links laten liggen. De viervoeter is namelijk niet welkom. In de omgeving is wel veel te fietsen. Elektrische fietsen kunnen gratis opgeladen worden in een overdekte fietsenstalling.

 

De beste kleine camping van Europa ligt volgens de kampeerders in Zuid-Frankrijk. Camping La Magaudie is daar als winnaar uit de bus gekomen. Hier zijn 30 kampeerplaatsen met volop schaduw. Buiten het hoogseizoen is dit een adults only plek, waardoor het er rustig(er) is. Naast de kampeerplaatsen zijn er ook nog 4 huuraccommodaties. Wat misschien prettig kan voelen, is dat de eigenaren Nederlands zijn.

Bijzondere huuraccommodatie

Houd je wel van kamperen, maar heb je geen eigen spullen? Ook dan kun je op campings terecht. Er komen steeds meer bijzondere overnachtingen bij op campings. In deze categorie zijn de prijskwaliteitverhouding, de faciliteiten, hygiëne en de ligging van de huuraccommodatie van belang.

Het Wikkelhouse op Vakantiepark Beerze Bulten in Beerze (Overijssel) is uitgeroepen tot meest bijzondere huuraccommodatie in Nederland. Deze accommodatie is ‘zo goed als volledig’ van hout gemaakt. Het biedt plek voor 4 mensen. Ook is er een XL-versie, waarbij in plaats van een slaapbank een stapelbed is. De camping is groot en heeft veel faciliteiten, zoals een zwem- en speelparadijs, brasserie, supermarkt en veel vermaak. Huisdieren zijn niet toegestaan in deze specifieke accommodatie.

In Europa heeft Lago Idro Glamping Boutique de prijs voor beste huuraccommodatie gewonnen. In het Italiaanse Anfo ligt deze luxe camping aan het Idromeer, tussen de bergen. Ze hebben meerdere soorten glamping tenten, waarvan de Tipi Lodge de prijs heeft gewonnen. In deze indianentent zijn 2 verdiepingen met meerdere slaapplekken. Ook staat buiten op de vlonder nog een extra tentje met 2 slaapplaatsen. Om het nog luxer te maken, is er ook een privé jacuzzi. Huisdieren zijn in deze tent niet toegestaan.

Familiecamping aan zee

Als laatste categorie is de beste familiecamping aan zee in Nederland en in Europa gekozen. Hierbij speelt primair het aspect zwemmen een extra grote rol, gevolgd door sanitair en de prijskwaliteitverhouding.

In Nederland is comfortcamping Scheldeoord in Baarland (Zeeland) als beste beoordeeld door de kampeerders. Het is een echte familiecamping, met veel vermaak voor de kinderen. Zo zijn er verschillende zwembaden, een animatieteam en meerdere speelgelegenheden. Op de kampeerplaatsen zijn honden toegestaan, in de verhuuraccommodaties mogen geen huisdieren.

Buiten Nederland heeft camping & resort Sangulí in Salou (Spanje) de beste beoordelingen van campingliefhebbers gekregen. Deze camping heeft verschillende gedeeltes die allemaal een eigen sfeer hebben. Denk aan Mediterraans, Afrikaans en Polynetisch. Er zijn 5 zwembaden met allemaal een eigen thema. Verder zijn er genoeg mogelijkheden voor kinderen om vermaakt te worden en om te spelen. Zowel met eigen kampeermiddelen als in een gehuurde accommodatie kun je hier terecht. Het is ook een huisdiervriendelijke camping. Op de kampeerplaatsen zijn huisdieren toegestaan en in een aantal van de huuraccommodaties ook. Er is zelfs een speciaal zwembad voor honden, een ruimte om het dier te wassen en een behendigheidscircuit.

(Bron: ANWB, website genoemde campings. Foto: MAX vakantieman)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!