Uit een steekproef in 2022 blijkt dat een derde van de caravans in eerste instantie zijn afgekeurd. Het gaat om meer dan 3000 kampeerwagens die een BOVAG onderhoudsbeurt hebben gekregen. 60 procent van de afkeurpunten waren bij het remsysteem.
Geen verplichte keuring bij caravans
Het keuren van een caravan is niet verplicht. Eigenaren brengen hun kampeerwagen uit vrije wil naar de keuring omdat ze verzekerd willen zijn van hun veiligheid. De 917 caravans die waren afgekeurd, zijn vaak pas na 1 of meerdere reparaties goedgekeurd.
‘Uitkomst steekproef verontrustend’
Paul de Waal van BOVAG vindt de uitkomst verontrustend. Het gaat nu om mensen die vrijwillig hun caravan laten keuren. Met de kennis dat zo’n onderhoudsbeurt niet verplicht is, kunnen veel ongekeurde wagens een gevaar vormen, volgens De Waal.
Meeste problemen bij het remsysteem
Bij het remsysteem ondervond de brancheorganisatie tijdens de steekproef de meeste problemen. Zo was er vaak iets mis met de losbreekkabel, remmen of de stabilisator. Het gaat om 60 procent van alle gevallen. Bij 15 procent van de afgekeurde caravans vertoonde de gasinstallatie defecten. 12 procent werd afgekeurd op het onderstel: met name de assen, versleten schokbrekers of de banden.
Advies van BOVAG
BOVAG adviseert om zelf bij aanvang van het seizoen gasslangen en banden te controleren op scheurtjes en op datum en daarnaast minimaal 1 keer per 2 jaar de caravan te laten controleren door een vakman.
Wil je voorkomen dat je in een onveilige caravan rijdt? Lees dan deze tips op MAX Vandaag.
Bronnen: ANP, BOVAG, AD. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.