Hoe maak je het best je caravan of camper schoon? Dat doe je zo

03 april 2023
3 Min. leestijd

Het weer is nog niet ideaal om op vakantie te gaan, maar binnenkort gaat het toch echt wat warmer worden. De meeste campings gaan langzaam weer open en de seizoensplekken worden weer beschikbaar. Voordat je op vakantie gaat is het handig om alvast je camper of caravan op orde te hebben. Misschien is dit wel een mooie tijd om deze even op te poetsen. Maar hoe kun je dit het best doen? Wij geven wat tips.

De aluminiumplaten schoonmaken

Juist als het weer iets vochtig is, laat vuiligheid sneller los. Een zonnige dag is daarmee juist minder geschikt. Hierdoor drogen vlekken en strepen in, waardoor ze veel lastiger zijn te verwijderen.

Als het poetsen eenmaal begint, is het belangrijk dit voorzichtig aan te pakken. Een camper of caravan heeft vaak een beschermende laag die je natuurlijk niet wilt beschadigen. Deze laag beschermt bijvoorbeeld tegen uv-straling. Daarom kun je beter een zachte spons of microvezelborstel gebruiken voor de aluminium buitenkant. Als schoonmaakmiddel is Biotex of zuivere zeep aan te raden. Deze middelen lossen vuil goed op.

Eindig het schoonmaken van de buitenkant met een goede naspoelbeurt en wrijf de camper of caravan in met vloeibare was.

De ramen poetsen

De ruiten van een caravan of camper dienen ook voorzichtig te worden gepoetst. Gebruik een zachte doek en wrijf niet te hard. Je kunt beter geen agressieve middelen gebruiken. Alcohol, terpentine en oplosmiddelen kunnen de vensters beschadigen. Oók een hogedrukreiniger wordt afgeraden. Bij kleine krasjes in de ruiten kan acrylaatpolish uitkomst bieden om ze weg te krijgen.

Zo ook is het raadzaam om de rubbers met zuurvrije siliconenspray of zuurvrije vaseline schoon te maken. Zo blijven de rubbers soepel.

De binnenkant en het interieur reinigen

Maak de binnenkant – zover kan – helemaal leeg. Hoe meer weg is, hoe grondiger je kunt stofzuigen en dweilen. Ook hier is het verstandig geen agressief middel te gebruiken voor de wasbeurt. Mild schoonmaakmiddel is voldoende. Hiermee ga je langs (keuken)kastjes, het aanrecht en andere meubels.

De luifel of voortent schoonmaken

Niet onbelangrijk is het schoonmaken van de voortent of luifel. Waar het je misschien logisch lijkt om vlekken weg te werken met een sopje, is dit voor de beschermlaag funest. Gebruik daarom alleen water en een zachte borstel of veger.

Leidingen en toilet

Ook de leidingen en toilet zijn belangrijk goed schoon te maken voor vertrek. Deze plaatsen kunnen een bron van bacteriën vormen als ze niet hygiënisch worden gereinigd. Wil je weten hoe je dit het beste schoon houdt? Dat lees je bij MAX Vandaag.

Kun je nog meer tips gebruiken? Zo houd je je camper of caravan koel tijdens warme dagen en hierop heb je recht als je pech krijgt onderweg.

Bronnen: MAX Vandaag, Margriet, ANWB, Polaris. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!