Kom je met je camper vast te zitten in de modder? Zo kom je er weer uit

11 juni 2024
3 Min. leestijd

Sta je geparkeerd op een camping, maar is het na een paar dagen flink drassig geworden? Zie er dan nog maar uit te komen met een camper. Een paar goede tips kunnen helpen om weer op de weg te komen.

Hoe kun je je van tevoren voorbereiden?

Het is handig om altijd een aantal attributen bij je te hebben als je onderweg bent met de camper. Zo komen een wegrijhulp, een krik en sneeuwkettingen soms goed van pas. Al zorgt het laatste hulpmiddel wel voor de nodige schade aan de grond, dus gebruik deze alleen als laatste redmiddel.

Hoe kom ik uit de modder met mijn camper?

Er zijn verschillende manieren om uit de modder te komen. Met behulp van een wegrijhulp kun je meestal al een stukje naar voren komen. Het is belangrijk dat je de goede techniek gebruikt en het gat niet dieper maakt. Hiervoor moet je een kort stukje vooruit rijden en daarna juist achteruit. Het vooruit rijden kun je het best in de 2e versnelling doen. Dat klinkt gek, maar je maakt zo minder toeren. Voel je dat er beweging in zit? Dan kun je de wielen laten draaien. Anders is het verstandig om toch weer te stoppen en mogelijk iets anders te proberen.

In deze video geeft NKC meer tips wat je kunt doen:

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Wat moet je niet doen?

Probeer niet te lang je banden door te laten draaien in de modder. Als je te lang draait, maak je het gat waar je in staat dieper. De kans op wegzakken wordt dan nog groter en het zal dan nog langer duren om grip te krijgen.

Staat de camper op oprijblokken geparkeerd, maar blokkeert het hulpmiddel juist de weg? Dan is het belangrijk dat je niet vooruit rijdt, anders kom je alsnog klem te zitten. Als je stevig materiaal achter de blokken legt, kun je zo eerst zachtjes achteruit rijden. Daarna kun je de oprijhulp verwijderen en zo (indien nodig met behulp van wegrijplaten) weer vooruit rijden.

Wat als het niet lukt?

Als het echt niet meer lukt is het van belang om je weg te laten slepen. Dit kan door een pechhulp te bellen. Maar is er een trekker in de buurt? Misschien kan de bestuurder jou helpen. Zo lukte het een stel in Winterswijk om met behulp van een tractor uit de modder te geraken. Het voertuig moet je dan vanaf een verharde weg uit de modder takelen.

Weet je niet hoe je een natte (voor)tent het beste kunt meenemen bij het verlaten van een camping? Wij geven tips over hoe je dat het beste kunt doen.

Bronnen: NKC, ANWB, Brabants Dagblad, archief. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • Trum
    Trum

    Wie bedenkt zoiets raars om de 2e versnelling te gebruiken? Wat is het nut? Dat je je koppelingsplaten sneller kan verbranden?
    Waarom zou een terreinauto een lage gearing hebben als je beter in een hoge versnelling in de modder kan prutten?

    Gewoon de 1e versnelling gebruiken en een fluwelen voet op je gaspedaal. Dan hou je de boel heel en maak je een kans om weg te komen.
    Als in zijn 2e versnelling je wielen beginnen te slippen, voel je dat later en de wielen draaien met een hogere snelheid dan dat je dat gebeurd in de 1e versnelling.

    Druk de camper (of combinatie auto+caravan) rustig naar achteren. Je voelt dan dat je aan het eind van je modderkuiltje omhoog gedrukt wordt. Zodra je denkt dat je wielen gaan slippen: Koppeling in en rem intrappen. Hou je auto op dat punt vast!
    Handrem aantrekken, 1e(!!!!) versnelling inschakelen en wegrijden zoals je op een hellingproef doet. Je maakt dus gebruik van de 'helling' van het kuiltje.
    Zodra je voelt dat de wielen gaan spinnen: koppeling in en rem erop. Vasthouden hier. Handrem erop en de hellingproef start achteruit herhalen.
    Je zal merken dat het kuiltje waar je in staat steeds langer wordt waardoor je steeds verder kan komen, tot je los bent.

    Uiteraard kan een hulp voor de wielen de kuil ook iets minder stijl maken.
    takjes o.id. in het spoor leggen enz. Wees creatief.
    Beste aan de voorkant zodat je weg kan rijden, Rij je? Blijf rustig rijden, stop niet voor je goede vaste grond onder de wielen hebt. Die bijrijder moet maar een stukkie lopen.

    Maar nevernevernooit de 2e versnelling gebruiken. Geldt ook voor sneeuw!

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!