Met de caravan of camper op pad? Zo maak je de watertank schoon

10 mei 2024
3 Min. leestijd

Als het kampeerseizoen van start gaat, is het aan te raden een aantal zaken te controleren voor je er met de caravan of camper weer op uit gaat. Zijn de leidingen nog in orde, de banden nog hard en is alles schoon? Vergeet dan vooral niet de watertank, want ook die moet na een aantal maanden stilstaan onderhanden worden genomen. Hoe je dat doet leggen we uit!

Het belang van een schone watertank

Het watersysteem, de schoon- en de vuilwatertank, in een caravan of camper zijn belangrijk. Het advies luidt weliswaar om flessen water mee te nemen, zodat je het water uit de watertank niet hoeft te drinken. Desalniettemin is schoon water in de watertank uiterst belangrijk. Je gebruikt dit water bijvoorbeeld voor het koken, de afwas, het douchen en om het toilet door te spoelen. Naast het advies om het water hierin om de 3 tot 4 dagen te verschonen, wordt er ook aangeraden om de watertank 2 keer per jaar goed schoon te maken. Als je dit niet doet, riskeer je het om ziek te worden door bacteriën in het watersysteem, bijvoorbeeld de legionellabacterie.

Schoonmaakmiddel kiezen

Het begint met het kiezen van een schoonmaakmiddel. Je kunt bijvoorbeeld citroenzuur, schoonmaakazijn of gebitsreinigingstabletten gebruiken, maar ook speciale watertankreinigers. Die laatste zijn te verkrijgen bij kampeerwinkels. Ze zijn echter wel wat duurder dan de andere opties. De ene methode is niet per se beter dan de andere. Het is vooral afhankelijk van waar jij je prettig bij voelt. Het is wel raadzaam om de aanbevolen hoeveelheid aan te houden van het gekozen schoonmaakmiddel.

Zo maak je de watertank schoon

Nu je een schoonmaakmiddel hebt gekozen, is het tijd voor de schoonmaak. Begin met het openen van de tankdeksel van de watertank. De binnenkant kan wat glibberig aanvoelen, maak deze eerst schoon met een schone doek. Doe vervolgens het gekozen schoonmaakmiddel in de watertank en vul deze met water. Rijd nu een stukje met de caravan of camper zodat het middel zich door de tank verspreidt. Laat daarna alle kranen even doorlopen. Doe er ten minste 4 uur niets aan en laat de schoonwatertank na deze rustperiode leeglopen richting de vuilwatertank. Spoel de schoonwatertank nogmaals goed door met nieuw, schoon water. Rijd er weer een stukje mee om alles goed door te spoelen en loos vervolgens het water bij een loosput. Doe dit niet in de natuur, want daar horen de reinigingsmiddelen niet. Spoel de schoonwatertank eventueel nog 1 extra keer door met schoon drinkwater.

Nu de watertank weer goed schoon is, kun je met de caravan of camper op pad. Vul de watertank bij voorkeur maar voor maximaal 1 of 2 dagen. Zo heb je de hele tijd schoon water en bespaar je brandstof door een lager gewicht. Het is bovendien beter voor het milieu.

Vuilwatertank schoonmaken

Het kan ook voorkomen dat je alleen de vuilwatertank wilt schoonmaken, bijvoorbeeld omdat etensresten zich daarin ophopen. Die kun je schoonmaken met een speciaal reinigingsmiddel, of met in water opgeloste Biotex. Doe één van beide in de vuilwatertank, ook wel de grijswatertank genoemd, en ga een stukje rijden. Laat ook dit er minstens 4 uur intrekken en laat de tank vervolgens leeglopen boven een stortput. Doe dit wederom niet in de natuur.

Als je zowel de schoon- als vuilwatertank regelmatig schoonmaakt, beschik je altijd over schoon water in je caravan of camper. Laat de reis maar beginnen!

(Bron: NKC, Eurocampings, Gently. Foto: Shutterstock)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!