Onderzoek naar parkeertarieven bij 16 luchthavens: waar ben je het duurst en het goedkoopst uit?

16 mei 2023
3 Min. leestijd

Het vliegverkeer tikt begin 2023 het niveau van voor de coronapandemie weer aan. Maar parkeren bij de luchthaven kan duur uitvallen, blijkt uit het Lenterapport 2023 van het platform Vliegveldinfo.nl. Dit rapport brengt de parkeertarieven van 16 luchthavens in Nederland, België en de westelijke regio’s van Duitsland in kaart. Waar ben je het duurst en het goedkoopst uit?

Waar is parkeren voor 3 dagen het duurst en het goedkoopst?

Vliegveldinfo.nl publiceert periodiek Herfst- en Lenterapporten. In het Lenterapport 2023 vergelijkt men de tarieven op 11 april 2023 met die uit het Lenterapport 2022. Bij het merendeel van de luchthavens zijn de parkeertarieven in 1 jaar tijd toegenomen. Wil je de auto 3 dagen bij de luchthaven parkeren, voor een weekendje weg bijvoorbeeld? Dan ben je alleen bij het Duitse Weeze Airport goedkoper uit, vergeleken met het voorjaar van 2022. Het tarief voor 3 dagen is van 48 naar 46,50 euro gegaan.

Parkeertarieven op de luchthavens

Bij een aantal luchthavens zijn de tarieven gelijk gebleven. Dat geldt bijvoorbeeld voor Maastricht Aachen Airport, al is deze luchthaven tijdelijk gesloten vanwege werkzaamheden, zoals je in dit artikel kunt lezen. Verder is parkeren bij Oostende Brugge Airport, Luik Airport (beide België) en Bremen Airport (Duitsland) nog net zo duur als 1 jaar eerder.

Rotterdam The Hague Airport noteert met 28,25 euro de grootste stijging, van 43 naar 71,25 euro. Daarmee is het wel nog iets goedkoper dan Schiphol (72,50 euro, toename van 8 euro) en Keulen Bonn Airport (77 euro, toename van 19,50 euro). Het Groningse Eelde is voor 3 dagen parkeren nog steeds het goedkoopst, ondanks een stijging van 17 naar 18 euro. Het gemiddelde van alle 16 luchthavens is van 43 naar 50,40 euro gegaan.

Waar is parkeren voor 8 dagen het duurst en het goedkoopst?

Daarnaast hebben de onderzoekers in kaart gebracht hoeveel geld het kost om je auto een week lang bij de luchthaven te parkeren. Ook in dit geval is dat bij 1 van de 16 luchthavens goedkoper geworden. 8 dagen lang parkeren bij Oostende Brugge Airport kost 72 euro en dat is 10,50 euro goedkoper dan in 2022. Bij Bremen Airport (52,80 euro), Maastricht Aachen Airport (65 euro) en Luik Airport (97 euro) zijn de tarieven voor 8 dagen parkeren ongewijzigd gebleven.

De grootste stijger

De grootste stijging van de parkeertarieven vinden we bij Brussels Airport (Zaventem). Daar is het tarief voor 8 dagen parkeren van 61 naar 94,50 euro gegaan, een stijging van 33,50 euro. Antwerp Airport, waar het tarief is gestegen van 120 naar 132 euro, heeft zijn koppositie in dit klassement verstevigd. Het goedkoopst voor een hele week in het Duitse Münster Osnabrück Airport, met 37 euro voor een hele week parkeren (tegenover 36,50 euro in 2022). Gemiddeld genomen is parkeren voor een hele week exact 10 euro duurder geworden, van 64,90 euro in 2022 tot 74,90 euro in 2023.

Zijn er alternatieven voor betaald parkeren?

Als je op vliegvakantie gaat en parkeergeld uit wilt sparen, kun je uiteraard vragen of iemand je kan halen en brengen. Daarnaast kun je met het openbaar vervoer naar de luchthaven gaan, al zijn treinkaartjes er in 2023 ook niet goedkoper op geworden. En een combinatie van auto en openbaar vervoer? Veel vakantiegangers parkeren hun bijvoorbeeld auto gratis op de P+R naast station Breukelen en leggen het laatste stukje naar Schiphol per trein af. Maar de provincie Utrecht wil hier betaald parkeren invoeren. Mogelijk gebeurt dat in de loop van 2023 al, als er een nieuwe parkeergarage is verrezen.

Bronnen: Archief, Vliegveldinfo.nl, NRC, Algemeen Dagblad. Foto: ANP.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!