Reis annuleren? Let dan hier op

29 juni 2020
6 Min. leestijd

Het programma MAX vakantieman krijgt heel veel vragen binnen van mensen die zich afvragen of zij hun vakantie kunnen annuleren. Welke voorwaarden zijn hieraan verbonden? En wat als de reisorganisatie zelf uw reis annuleert?

Van voucher naar annuleren

MAX ombudsman Jeanine Janssen, die op 29 juni 2020 te gast is in MAX vakantieman om over geannuleerde reizen te praten, wordt al sinds het begin van de coronacrisis overspoeld met allerlei aan dit virus gerelateerde reisvragen. In het begin gaat het vooral vaak over de inmiddels even beroemde als beruchte coronavouchers voor pakket- en vliegreizen, maar nu vragen steeds meer mensen zich af of zij hun reis kunnen annuleren. Dit omdat zij het bijvoorbeeld toch niet aandurven om lang in een vliegtuig te zitten, onzeker zijn over de corona-situatie in het vakantieland of geen zin hebben in moeilijkheden als het virus weer oplaait.

Kosten annuleren vakantie

Volgens Jeanine Janssen moeten mensen er rekening mee houden dat er kosten zijn verbonden aan zelf annuleren. Zeker als het een reis betreft naar een gebied met een geel reisadvies. De reis kan dan in principe gewoon uitgevoerd worden, dus is annuleren niet kosteloos. Hoe langer u wacht met annuleren, hoe meer u moet betalen aan annuleringskosten. Indien u een pakketreis heeft geboekt bij een ANVR-aangesloten reisorganisatie, gelden de volgende ANVR-voorwaarden:

  • Bij annulering tot de 42e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: de
    aanbetaling maar niet meer dan 35%;
  • Bij annulering vanaf de 42e kalender dag (inclusief) tot de 28e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 35 procent van de reissom;
  • Bij annulering vanaf de 28e kalenderdag (inclusief) tot de 21e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 40 procent van de reissom;
  • Bij annulering vanaf de 21e kalenderdag (inclusief) tot de 14e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 50 procent van de reissom;
  • Bij annulering vanaf de 14e kalenderdag (inclusief) tot de 5e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 75 procent van de reissom;
  • Bij annulering vanaf de 5e kalenderdag (inclusief) tot de vertrekdag: 90 procent van de reissom;
  • Bij annulering op de vertrekdag of later: de volledige reissom.
  • Dit is exclusief reserveringskosten of eventueel gemaakte kosten voor calamaiteitenfonds.

Afwijkende percentages

Naast de ANVR-voorwaarden hebben sommige reisorganisaties ook nog hun eigen annuleringsvoorwaarden. Zo rekent TUI tot 42 dagen voor de reis 10 procent annuleringskosten, terwijl vakantiebedrijf Sunmix 50 procent van de totale reissom eist als je 42 dagen van tevoren annuleert. Dit is niet onrechtmatig. Het kan dus nogal wat uitmaken bij welk ANVR-aangesloten bedrijf je je reis annuleert en het kan dus ook zeker geen kwaad om voordat je boekt goed de voorwaarden van de reisorganisatie te lezen. Deze kun je doorgaans terugvinden op hun website en er wordt meestal ook naar verwezen door de reisorganisatie als je een reis boekt. Ben je niet vooraf op de voorwaarden gewezen en gaat het om een ANVR aangesloten bedrijf? Dan gelden de ANVR-voorwaarden. Ook kan het zo zijn dat een voorwaarde van de reisorganisatie, zoals die rondom annuleren, niet duidelijk is. In dat geval geldt de meest gunstige voorwaarde, wat dus een voorwaarde van de ANVR kan zijn.

Wat als je toch annuleringskosten moet betalen?

Het is natuurlijk niet te hopen dat je door onduidelijke voorwaarde of niet gecommuniceerde voorwaarden van de reisorganisatie meer annuleringskosten moet betalen dan je vooraf dacht, maar als dit wel het geval is kun je 2 dingen doen.

  1. Stel een brief op voor de reisorganisatie waarin je aangeeft dat je annuleert. Zorg ervoor dat je de datum van schrijven duidelijk noteert. Anders verval je misschien in de volgende annuleringstree en ben je dus meer geld kwijt. Je meldt in deze brief dat je het geld dat je denkt verschuldigd te zijn, met argumentatie, aan hen zal overmaken. Zijn zij het daar niet mee eens, dan zullen ze proberen het geld bij je te incasseren. Dat kan uiteindelijk een rechtszaak worden. Je kunt het daarop aan laten komen, maar je kunt er ook voor kiezen om het voor te leggen aan de geschillencommissie.
  2.  Je kunt ook onder protest betalen. Dan geef je echter je geld uit handen en zal actie van jouzelf moeten komen. Ook dan is het belangrijk om vast te leggen dat je annuleert ‘onder protest’ . Uiteraard ook met een motivatiebrief. Daarna leg je het voor aan de geschillencommissie.

Annuleringsverzekering

De annuleringssom kun je in veel gevallen niet verhalen op de annuleringsverzekering, als je die hebt. Angst, onzekerheid of gewoonweg niet willen gaan worden doorgaans niet gezien als gegronde redenen voor annulering. Wil je zeker weten of jouw annuleringsverzekering in dit geval wel of niet dekt? Neem dan contact op met de verzekeraar zelf.

Reisorganisatie annuleert

Het wordt allemaal een ander verhaal als de reisorganisatie uw vakantie annuleert. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een oranje reisadvies. Denk bijvoorbeeld aan een land als Noorwegen, waardoor nu zo’n advies voor geldt. Noorwegen wil geen Nederlandse toeristen ontvangen, waardoor hier naartoe gaan dus niet kan. In dit geval moet je je geld terugkrijgen of kun je omboeken.

Ga je binnen afzienbare tijd naar een ‘oranje’ land? Ga dan na of je wilt wachten met zelf annuleren. Dit kost je immers geld én het kan zijn dat de reis op de vetrekdatum toch mogelijk is. Het is al meerdere malen gebeurd dat landen van de één op andere dag opeens een ander reisadvies krijgen, waardoor afwachten de moeite waard kan zijn. Je moet zelf beslissen of je je hier prettig bij voelt. Weet wel dat het allemaal een beetje koffiedik kijken is op dit moment, want een land dat oranje is kan zo geel worden en vice versa.

Oranje, maar toch op reis

Houd er overigens rekening mee dat sommige reisorganisaties de reis niet zullen annuleren, ook al geldt er een oranje reisadvies. Corendon voert vanaf 10 juli bijvoorbeeld weer reizen uit naar Turkije, omdat zij denken dat het veilig is en omdat veel mensen graag willen gaan. De keuze is aan de reizigers zelf; als zij willen, kunnen zij gaan. Als zij zich toch bedenken geeft Corendon geld terug, een voucher of mogen mensen omboeken. Dat wordt anders zodra Turkije geel wordt. Dan gaat het annuleringsverhaal weer gelden. Reizen is immers mogelijk bij dat reisadvies.

MAX vakantieman, 29 juni 2020, 20.30 uur NPO 1.

Foto: MAX

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!