2 weken lang zeer beperkt treinverkeer van en naar Schiphol: wat betekent dit voor jouw reis?

26 februari 2024
2 Min. leestijd

ProRail is begonnen met werkzaamheden, die grote gevolgen hebben voor het treinverkeer rondom Schiphol. Gedurende 2 weken, van maandag 26 februari tot vrijdag 8 maart 2024, rijden er veel minder treinen van en naar de luchthaven. Welke gevolgen heeft dit voor jouw treinreis, als je naar of via Schiphol moet reizen?

Wat gaat er precies gebeuren?

De treinsporen rondom Schiphol zijn aan vernieuwing toe, net als de verlichting en de trappen en roltrappen bij de perrons. Daardoor kan het station slechts een beperkt aantal treinen ontvangen. Tussen 26 februari en 8 maart 2024 geldt er daarom een aangepaste dienstregeling, met extra reistijd en omleidingen tot gevolg.

Zaterdag 2 en zondag 3 maart: Amsterdamse metro in plaats van de trein?

Op zaterdag 2 en zondag 3 maart 2024 is er helemaal geen treinverkeer mogelijk op de trajecten Schiphol-Amsterdam Centraal en Schiphol-Amsterdam Sloterdijk. Ook tussen Utrecht Centraal en Schiphol rijden minder intercity’s. Wel kun je Schiphol met de trein bereiken via station Amsterdam Zuid, bereikbaar met metrolijnen 50, 51 en 52 (de Noord-Zuidlijn). Uw NS-vervoersbewijs geldt in dit weekend ook voor deze metrolijnen.

Hoe kun je omrijden, als je Schiphol wilt vermijden?

Moet je niet naar Schiphol, maar passeert jouw trein wel dit station? Houd dan rekening met extra reistijd, omdat je een alternatieve route moet nemen. Voor reizen tussen Amsterdam Centraal en Leiden Centraal geldt bijvoorbeeld het advies om via Haarlem te gaan. Reizigers tussen Den Haag Centraal en Amersfoort Centraal kunnen het best via Utrecht reizen. Let er tot slot op dat de internationale treinen naar Brussel en Parijs volgens een afwijkend schema rijden. Houd vlak voor vertrek dus je reisplanner goed in de gaten.

Zijn er later in 2024 nog meer werkzaamheden rond Schiphol?

Het onderhoud rondom Schiphol is overigens een proces dat meerdere jaren in beslag neemt. Na vrijdag 8 maart 2024 is de reguliere dienstregeling weer van kracht, maar in de loop van het jaar staan er nog meer werkzaamheden op de planning. ProRail is ook in het paasweekend (vrijdag 29 maart tot maandag 1 april 2024) en in de periode rond Hemelvaart (donderdag 9 tot maandag 13 mei) aan het werk rond Schiphol. De werkzaamheden worden vervolgens na de zomer- en herfstvakantie weer opgepakt, vanaf november 2024.

Bronnen: NS, ProRail, ANP, Algemeen Dagblad, NOS, NU.nl. Foto: Martin Bergsma/Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!