Bloed uit neus en oren in het vliegtuig: hoe groot is die kans?

23 september 2024
3 Min. leestijd

Op 15 september 2024 maakt een toestel van het Amerikaanse Delta Air Lines een noodlanding. De reden? Problemen met de luchtdruk. In principe is de vliegbemanning goed voorbereid op dit soort problemen. Maar toch krijgt een aantal passagiers bloedingen uit hun oren en neus. Hoe kan dat en hoe groot is de kans dat jou dit overkomt?

Wat is er gebeurd in het vliegtuig?

Op het moment dat het vliegtuigpersoneel van Delta Air Lines merkt dat de luchtdruk niet meer beheersbaar is, wordt besloten om een noodlanding te maken. Het vliegtuig dat op weg was naar Portland, keert terug naar de luchthaven van vertrek in Salt Lake City. Maar in de tussentijd voelen de passagiers een scherpe pijn en steken in hun oren. Sommigen krijgen zelfs klachten van bloedingen uit de neus en oren.

Hoe ontstaat het probleem van bloed uit de neus en oren in het vliegtuig?

Als het vliegtuigpersoneel de cabinedruk niet meer kan beheersen kan de druk onaangenaam worden. Normaal gesproken kun je dan een zuurstofmasker gebruiken. Bij het toestel van Delta Air Lines was dat niet mogelijk. De zuurstofmaskers komen hier om een onbekende reden niet naar beneden. Als gevolg daarvan krijgen mensen last van de druk, omdat zij zich zo’n 3.000 meter hoog in de lucht bevinden. Dit zorgt ervoor dat de spanning op het trommelvlies te zwaar wordt. Een vliegtuig moet dan lager gaan vliegen, zodat er meer zuurstof het vliegtuig in komt en de lucht kan klaren waardoor de druk weer normaal wordt. Ondanks deze ongewenste omstandigheden, zijn de gevolgen niet direct ernstig, alleen wel heel vervelend. Na de landing zijn de passagiers dan ook extra gecontroleerd door medisch personeel.

Hoe groot is de kans dat de cabinedruk niet in orde is?

Het kan voorkomen dat de cabinedruk wegvalt. Wanneer de druk vermindert geeft de piloot dit door aan de luchtverkeersleiding. Zij zullen adviseren om lager te gaan vliegen en een voorzorgslanding te maken. De kans dat je bloedingen krijgt is klein, want bij een lagere hoogte krijg je voldoende zuurstof binnen zonder dat hier een compressor voor nodig is. Meestal kun je bij een groot drukverlies ook nog de zuurstofmaskers gebruiken. In het geval van de vlucht naar Portland, was dat dus niet mogelijk. De kans is groot dat zij om deze reden ook de klachten van steken en bloedingen kregen. Terwijl de kans op deze verschijnselen normaal gesproken heel klein is.

Hebben de mensen die last hebben gekregen van bloedingen recht op een vergoeding?

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij heeft excuses aangeboden. De zaak wordt nog wel verder onderzocht. Het is nog onbekend of de passagiers een vergoeding krijgen. Wel zijn de transportkosten voor medische hulp die sommigen nodig hadden vergoedt door Delta Air Lines.

Bronnen: Business Insider, RTL Nieuws, Nieuwsblad, The Mirror, LVNL. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!